Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου 2015

Σχολιασμός πινάκων : 1. Πίνακας προέλευσης προσφύγων και 2. Κατανομή προσφύγων ανά γεωγραφικό διαμέρισμα




ΠΙΝΑΚΑΣ 1
Προέλευση των προσφύγων που κατέφυγαν στην Ελλάδα κατά τις τρεις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα.(σελίδα 146 σχολικού βιβλίου)
Αφού παρατηρήσετε τον πίνακα και αξιοποιήσετε τις ιστορικές σας γνώσεις, να εξηγήσετε πώς σχετίζεται η άφιξη των προσφύγων από τις αναγραφόμενες περιοχές με τα ιστορικά γεγονότα της περιόδου 1900 – 1930;
Χώρα προέλευ-σης προσφύ-γων

Αιτιολόγηση
   Τουρκία
-  Μικρά Ασία
-    Ανατο-λική Θράκη
-    Πόντος
-    Κων/
-    πολη
1. «Το Μάιο οι διωγμοί επεκτάθηκαν ……σε βάρος των Ελλήνων». (σελ. 138 σχολικού βιβλίου).
2. Οι κάτοικοι της Αν. Θράκης εκδιώχθηκαν από τις εστίες τους στις αρχές του 1914, με το πρόσχημα της επικείμενης εισόδου της Τουρκίας στον Α’ Παγκόσμιο πόλεμο. Οριστικά αποχώρησαν μετά την υπογραφή της ανακωχής των Μουδανιών τον Οκτώβριο του 1922. (σελ. 138 σχολικού βιβλίου).
3. Οι κάτοικοι της Μικράς Ασίας, του Πόντου και της υπό ιταλική κατοχή Νοτιοδυτικής Μικράς Ασίας διώχθηκαν για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου πολέμου, η πλειοψηφία αυτών επέστρεψε στα σπίτια τους μέχρι το τέλος του 1920, αλλά αποχώρησαν οριστικά μετά τη μικρασιατική καταστροφή. (σελίδες 140 &143 σχολικού βιβλίου).  
4. «Πριν τον Αύγουστο του 1922, ελληνικοί πληθυσμοί της Μικράς Ασίας.… (Προποντίδα και αλλού)». Οι Έλληνες της χερσονήσου της Καλλίπολης έφυγαν αργότερα. (σελίδες 144 & 146 σχολικού βιβλίου).   

Καύκασος

Ρωσία


2.  «Την περίοδο 1919 – 1921, λόγω της Ρωσικής Επανάστασης…. Αρμένιοι και Ρώσοι. Ένας άλλος παράγοντας  που δημιούργησε προσφυγικό ρεύμα προς την Ελλάδα,  ήταν η συμμετοχή της χώρας μας  στην εκστρατεία κατά της Ουκρανίας. (σελίδα 140 σχολικού βιβλίου).     


Βουλγαρία
1.     «Οι πρώτοι Έλληνες ….(Μακεδονικός Αγώνας)». (σελίδα 137 σχολικού βιβλίου).
2.     Μετά την υπογραφή της συνθήκης του Βουκουρεστίου (28 Ιουλίου / 10 Αυγούστου 1913)με την οποία τερματίζονται οι Βαλκανικοί πόλεμοι, Έλληνες από τη Βουλγαρία καθώς και από τη Δυτική Θράκη και μέρους της Ανατολικής Μακεδονίας, καταφθάνουν στην Ελλάδα, καθώς τα εδάφη αυτά κατακυρώθηκαν στη Βουλγαρία.   
3.     Το Νοέμβριο του 1919….πριν την υπογραφή της συνθήκης» (σελίδα 140 σχολικού βιβλίου).

Σερβία
 Μετά την υπογραφή της συνθήκης του Βουκουρεστίου, η περιοχή του Μοναστηρίου προσαρτήθηκε στη Σερβία. Γνωρίζουμε ότι στην περιοχή αυτή ζούσαν πολλοί Έλληνες οι οποίοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την περιοχή να καταφύγουν στην Ελλάδα.
Αλβανία (Βόρεια Ήπειρος)
  Μετά την προσάρτηση της Βορείου Ηπείρου στην Αλβανία (Φεβρουάριος 1914), πολλοί Έλληνες της περιοχής  κατέφυγαν στην Ελλάδα. 

Μικρασιάτες πρόσφυγες



ΠΙΝΑΚΑΣ 2 ΚΑΙ ΠΙΝΑΚΑΣ 3
Κατανομή προσφύγων κατά γεωγραφικό διαμέρισμα (1928)
Οι δέκα δήμοι της χώρας με τη μεγαλύτερη αναλογία προσφύγων στο συνολικό πληθυσμό τους (1928) (σελίδα 155 και  167 σχολικού βιβλίου)
Με ποια κριτήρια ενσωματώθηκαν οι πρόσφυγες στις παραπάνω περιοχές, με ποια επαγγέλματα ασχολήθηκαν και τι πρόσφεραν στον πληθυσμό και στην εθνολογική σύσταση της Ελλάδας;
Περιοχή – πόλη
Σχολιασμός των δεδομένων
Μακεδονία
Δράμα
Καβάλα
Σέρρες
Θεσσαλονίκη
-   Μουσουλμανικά και βουλγαρικά κτήματα
-    Δυνατότητα συνέχισης των καλλιεργειών,   που ήδη γνώριζαν οι πρόσφυγες.
-   Ταχύτερη αγροτική αποκατάσταση και μικρότερες οι δαπάνες.
-   Η ελληνική οικονομία βασιζόταν στην αγροτική παραγωγή, η παρουσία των προσφύγων θα αύξανε την παραγωγή.
-   Πολιτική σκοπιμότητας = αποφυγή αναταραχών με τη δημιουργία μικροϊδιοκτητών αντί εργατικού προλεταριάτου.
- θα καλύπτονταν το δημογραφικό κενό και θα εποικίζονταν παραμεθόριες περιοχές.
Στερεά Ελλάδα
Ανήκουν οι μεγαλύτερες ελληνικές πόλεις: Αθήνα και Πειραιάς, η πρωτεύουσα και το μεγαλύτερο λιμάνι. Είναι λογικό να κατέφυγε σ’ αυτές τις πόλεις μεγάλος αριθμός προσφύγων θεωρώντας ότι θα ήταν ευκολότερη η ανεύρεση εργασίας. 
Δυτική Θράκη
Ξάνθη
Κομοτηνή
-   Κι εκεί υπήρχαν μουσουλμανικά και βουλγαρικά κτήματα.
-   Έπρεπε να εποικισθούν οι παραμεθόριες περιοχές (στην περιοχή αυτή βρίσκονται και οι Μουσουλμάνοι που εξαιρέθηκαν από την ανταλλαγή).
Νησιά Αν. Αιγαίου
Μυτιλήνη
Χίος
-   Και στα δύο νησιά υπήρχαν μουσουλμανικά κτήματα.
-   Η παραχώρηση των νησιών αυτών δεν έγινε εύκολα αποδεκτή από τους Τούρκους, γι’ αυτό θα έπρεπε να ενισχυθούν εθνολογικά.
-   Τα νησιά του Αιγαίου βρίσκονταν απέναντι από τα παράλια της Μικράς Ασίας, επομένως ήταν λογικό να καταφύγουν εκεί πολλοί πρόσφυγες με την ελπίδα ότι κάποια στιγμή θα επέστρεφαν στις πατρίδες τους.  
Θεσσαλία
- Μικρό το ποσοστό των προσφύγων, συγκριτικά με τις άλλες περιοχές. Αρκετοί πρόσφυγες εγκαταστάθηκαν στο Βόλο, που όντας λιμάνι πρόσφερε δυνατότητες εργασίας (εμπόριο, ναυτιλία).



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου