Δευτέρα 16 Μαρτίου 2015

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ (+ κριτήριο αξιολόγησης: αθλητισμός και ολυμπιακοί αγώνες)




Ιστορική αναδρομή:  κοιτίδα των αγώνων η αρχαία Ολυμπία, όπου για πρώτη φορά έγιναν οι αγώνες το 776 π.Χ. Εδώ στο ναό του Ολυμπίου Δία γινόταν η αφή της Ολυμπιακής φλόγας, που έκαιγε σ’ όλη τη διάρκεια των αγώνων. Πλήθος κόσμου μαζεύονταν στο μεγάλο στάδιο, για να παρακολουθήσει τα «ωραία κορμιά», όπως λέει ο Παλαμάς, που αγωνίζονταν ευγενικά για να κερδίσουν ένα στεφάνι ελιάς και πολλή δόξα.
·     Κατά τη διάρκεια των αγώνων σταματούσαν κάθε είδους εχθροπραξίες σ’ όλες τις πόλεις του Ελλαδικού χώρου, δείγμα της μεγάλης σπουδαιότητας των αγώνων που σήμαιναν πίστη και αγάπη στην ελευθερία και στη συναδέλφωση των λαών. Τα αγωνίσματα ήταν ποικίλα και κάθε αθλητής πάλευε ειλικρινά και με όλες τις πνευματικές και σωματικές του δυνάμεις για την κατάκτηση της νίκης. 
·    Οι ολυμπιακοί αγώνες καταργούνται από το Μ. Θεοδόσιο, αυτοκράτορα του Βυζαντίου, σαν ειδωλολατρική γιορτή και αναβιώνουν ξανά το 1896 στην Αθήνα από το Γάλλο ελληνολάτρη PDCoumperten.
   Χαρακτήρας Ολυμπιακών Αγώνων σήμερα:





   
·          Είναι γεγονός  πως στην εποχή μας ο αθλητισμός εξυπηρετεί οικονομικά συμφέροντα και εμπλέκεται στο παγκόσμιο πλέγμα των διεθνών οικονομικών και πολιτικών συσχετισμών. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες παρουσιάζουν έντονα εμπορευματοποιημένο χαρακτήρα και έχουν απομακρυνθεί από το κλασικό πνεύμα των Ολυμπιακών Αγώνων της αρχαιότητας. Ο σκληρός ανταγωνισμός αντί της άμιλλας, ο στυγνός επαγγελματικός πρωταθλητισμός και τα φαινόμενα χρησιμοποίησης αθέμιτων μέσων αποδίδουν την εικόνα του σύγχρονου Ολυμπιακού πνεύματος.



   
Κριτήριο αξιολόγησης: αθλητισμός
    1§ Ολυμπιακοί Αγώνες τέλος! Πετυχημένοι όντως στη διοργάνωση, με όμορφα στάδια και χώρους λειτουργικούς, με μετάλλια από άγνωστους εν πολλοίς νέους αθλητές και με μια βαριά σκιά ντροπής, θλίψης και απογοήτευσης να πνίγουν τις λαμπρές γιορτές Έναρξης και Λήξης των Αγώνων.
    2§ Το μεγάλο πανηγύρι της παγκόσμιας αριστοκρατίας τελείωσε. Το μεγάλο πανηγύρι του χορού των δισεκατομμυρίων που μας φέρνουν ίλιγγο, του αλληλοσπαραγμού των «χορηγών» και της απαίσιας μπόχας από την «ντόπα» πήρε τέλος... Τα φώτα του μεγάλου πανηγυριού της τρομολαγνείας και των ασύλληπτων δισεκατομμυρίων από το μέσο πολίτη για την εξαγορά της ασφάλειας μας και των συνειδήσεων σβήσανε... και έφτασε η επόμενη μέρα που γράφεται η επιταγή με την οποία ο Λαός θα πληρώσει το κόστος και που κανένας δε μας λέει πόσο είναι, μιας και τα πάσης φύσεως αδηφάγα καταβρόχθισαν τα πάντα για σειρά ετών...
     3§ Η αλήθεια είναι πικρή, βοά δεν καταπαύει. Η εμπορευματοποίηση των Αγώνων, γεγονός αναμφισβήτητο. Το παγκόσμιο κύκλωμα αναβολικών ογκούται, σκοτώνει αθλητές, ακυρώνει μετάλλια, καταβαραθρώνει ανθρώπινες αξιοπρέπειες, ενώ οι μεγαλοπαράγοντες - ιθύνοντες δεν είδαν, δε γνώριζαν, αποποιούμενοι τις ευθύνες τους.
     4§ Καμαρώνουμε που ο αθλητισμός είναι παγκόσμια προίκα του μόνου, του αθάνατου αρχαιοελληνικού πνεύματος ... λησμονάμε όμως πως την εποχή αυτή ήταν «ευ αγωνίζεσθαι» και υπαρξιακή ανάγκη ζωής, μιας και οι πολίτες έπρεπε να είναι ικανοί να υπερασπιστούν την πατρίδα στα πεδία των μαχών με τα πολεμικά μέσα εκείνης της εποχής, ικανότητα που τους την εξασφάλιζε η συνεχής άθληση- και ο κότινος της νίκης στους αγώνες ήταν το ερέθισμα για τη σωστή άθληση όλων και ο κότινος αυτός ήταν το στεφάνι της ελιάς και όχι τα δισεκατομμύρια από «μαύρα» χρήματα που παίρνουν όλοι αυτοί οι κατασκευασμένοι κυνηγοί των «ρεκόρ» και του πιο ψηλού βάθρου των «ρεκόρ» και οι τυχοδιώκτες - εγκληματίες πάτρονές τους, που τους λένε προπονητές.
    5§ Πάντοτε ο αθλητισμός απέβλεπε στην αρμονική ανάπτυξη του σώματος και του πνεύματος. Σήμερα όμως, στο σύγχρονο πολιτικοκοινωνικό σύστημα, ο αθλητισμός και οι αγώνες υπηρετούν τα κέρδη της πλουτοκρατίας, των μονοπωλίων των πολυεθνικών εταιρειών. Είναι αθλητισμός και Ολυμπιακοί Αγώνες των «χορηγών», των σκοτεινών κυκλωμάτων, της ντόπας, των λαομίσητων κυβερνήσεων, της πλουτοκρατίας. Υποσκάπτουν την υγεία των νέων, δηλητηριάζουν τις ψυχές, χειραγωγούν και διαβρώνουν συνειδήσεις. Το «όλο και ψηλότερα, όλο και δυνατότερα» παραχαράζεται, διαστρεβλώνεται. Ο χορός των δισεκατομμυρίων, τα κέρδη, τα οφέλη των πολυεθνικών χορηγών απαιτούν κορμιά -τέρατα να καταρρίπτουν το ένα ρεκόρ μετά το άλλο. Πρωταθλητές, «τρομαγμένα περιστέρια», προπονητές αδίστακτοι, έμποροι απαγορευμένων ουσιών, στον Καιάδα του ντόπινγκ.
    6§ Καθήκον όλων μας είναι να βγούμε από την αδιαφορία και να υπερασπιστούμε τον αθλητισμό, που είναι ίσως το μόνο αγαθό της νεολαίας, που έχει απομείνει μέσα στον τυφώνα της παγκοσμιοποίησης.
     Αν δε σταματήσει αυτός ο κατήφορος σε λίγα χρόνια οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα καταντήσουν «ρωμαϊκή αρένα». Κολοσσοί υπεραθλητές θα κατασκευάζονται στα παρασκήνια, θυσία σ’ ένα υπερθέαμα όλο και πιο απάνθρωπο, όλο και πιο σκληρό, όλο και πιο θανατηφόρο. «Το μεγάλο, το ωραίο και το αληθινό», κούφια λόγια, να καλύπτουν το μεγάλο, το αληθινό δούναι και λαβείν του υπερεμπορίου και των απολαβών των διοργανωτών της μεγάλης σόου μπίζνες.
     Οι Ολυμπιακοί Αγώνες της Αθήνας γίνανε και είχαν επιτυχία. Γίνανε όπως τους οργάνωσε η πλουτοκρατία και όπως τους ήθελε το σύγχρονο κοινωνικοπολιτικό σύστημα. Ο προβληματισμός του απλού πολίτη είναι πόσο έχει αντέξει η παγκόσμια νεολαία και έχει παραμείνει στο «ευ αγωνίζεσθαι». Οι ολίγοι αιθεροβάμονες, ρομαντικοί αθλητές, καλλιτέχνες που καλούνται να υπηρετήσουν το Μέγα Πνεύμα Αθάνατο, του ιδεατού Ολυμπισμού, πόσο θ’ αντέξουν την απάτη; Η εποχή της αθωότητας έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί. Μόνο οι εθελοτυφλούντες δεν το βλέπουν.
(Ελαφρώς διασκευασμένο κείμενο από τον ημερήσιο τύπο)
Ερωτήσεις
1. Να πυκνώσετε το περιεχόμενο του κειμένου σε 100 -120 λέξεις                                                                                            (Μονάδες 25)
2.α. «Αν δε σταματήσει ο κατήφορος σε λίγα χρόνια οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα καταντήσουν "ρωμαϊκή αρένα"». Να αναπτυχθεί η παραπάνω θεματική περίοδος σε μια παράγραφο 70 - 80 λέξεων με τη μέθοδο της αιτιολόγησης.                                                                                               (Μονάδες 10)
2.β. Ποιον τρόπο και ποια μέσα πειθούς χρησιμοποιεί η αρθρογράφος; Να τεκμηριώσετε την απάντηση σας με τρία ενδεικτικά παραδείγματα από το κείμενο.                                                                                                                                                                                                   (Μονάδες 6)
3. Να εντοπίσετε τη δομή και τον τρόπο ανάπτυξης της έβδομης παραγράφου.                                                                          (μονάδες 9)                                                                       
4.α. Να γράψετε ένα συνώνυμο για καθεμιά από τις παρακάτω λέξεις: βοά, ογκούται, καταβαραθρώνει, ιθύνοντες, ακυρώνει.                                                                                                                                                                                                      (Μονάδες 5)
4.β. Να γράψετε αντώνυμα για καθεμιά από τις παρακάτω λέξεις: υποσκάπτουν, χειραγωγούν, κέρδη,  αδίστακτοι, απαγορευμένων
                                                                                            (Μονάδες 5) 
                                                                                                           
5. Αναλαμβάνετε να συντάξετε ένα άρθρο για τη σχολική σας εφημερίδα, στο οποίο θα αναφέρεστε στο ουσιαστικό νόημα του κλασικού αθλητισμού - ολυμπισμού και θα προτρέπετε τους συνομηλίκους σας στην ενασχόληση με αθλήματα της αρεσκείας τους.                                                                                  (Μονάδες 40)


3 σχόλια: