Σάββατο 23 Ιανουαρίου 2016

Διαμάχη Βενιζέλου - βασιλιά Κωνσταντίνου (εθνικός διχασμός)

Εθνικός διχασμός

Μέσα σε 16΄όλα τα γεγονότα που οδήγησαν σε ρήξη τον πρωθυπουργό Ελευθέριο Βενιζέλο και το βασιλιά της Ελλάδας Κωνσταντίνο μεταξύ των ετών 1914 - 1917, με αφορμή τη συμμετοχή της χώρας  στον Α΄Παγκόσμιο Πόλεμο. Προάγγελος βέβαια του διχασμού ήταν η πρώτη διαφωνία που υπήρξε μεταξύ των δύο ανδρών στη διάρκεια του Α΄Βαλκανικού με αφορμή τότε την κατάληψη της Θεσ/κης από τα ελληνικά στρατεύματα. 

Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2016

Εξελίξεις μετά την πτώχευση του 1893 (κίνημα στου Γουδή, Βενιζέλος)

Τα αίτια του στρατιωτικού κινήματος στο σκοπευτήριο στην περιοχή (του) Γουδή ή αλλιώς, στο Γουδί  στην Αθήνα στο παρακάτω video.


Στις 15 Αυγούστου του 1909 αξιωματικοί της Φρουράς των Αθηνών συνωμότησαν σε αντίθεση των τότε κειμένων νόμων και διατάξεων δημιουργώντας τον Στρατιωτικό Σύνδεσμο και συγκεντρωθέντες στο Γουδί κήρυξαν επανάσταση υπό τον συνταγματάρχη του μπυροβολικού Ζορμπά και ανέτρεψαν την Κυβέρνηση της Αθήνας του Δημητρίου Ράλλη, επιβάλλοντας τη μεταρρύθμιση του Συντάγματος, που δεν μπορούσε κατά την αντίληψή τους να κάνει από μόνη της η Κυβέρνηση. Η επανάσταση εκείνη έμεινε γνωστή ωςΚίνημα στο Γουδί.                                                                                                                                                              (πηγή: wikipedia)



Ο Βενιζέλος αποδέχεται την πρόσκληση του Στρατιωτικού Συνδέσμου και από την Κρήτη έρχεται στην Αθήνα και αναλαμβάνει πρωθυπουργός της χώρας μετά από εκλογές με το νεοϊδρυθέν κόμμα των φιλελευθέρων.

Το κόμμα των Φιλελευθέρων - Το Σύνταγμα του 1911 και οι μεταρρυθμίσεις from alphaville1 on Vimeo.