Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου 2018

NEOI - NEOTHTA - ΦΙΛΙΑ


ΝΕΟΙ – ΝΕΟΤΗΤΑ

Περίοδος νεότητας:    Η σημαντικότερη, ίσως, περίοδος της ζωής του ατόμου. Το άτομο σφύζει από ζωή, χαρακτηρίζεται από έντονα συναισθήματα αυθορμητισμού, δύναμης και αγωνιστικότητας. Στην περίοδο αυτή κτίζει το μέλλον του, γιατί ανάλογα με τα θεμέλια που θα θέσει ο άνθρωπος στη νεανική του ηλικία θα διαμορφωθεί «το οικοδόμημα» της ώριμης ηλικίας. Στην περίοδο αυτή είναι που θέτονται οι βάσεις για την ολοκλήρωση της προσωπικότητας από βιολογική, ψυχική, ηθική, κοινωνική άποψη. Η διατήρηση και προστασία της υγείας, η πνευματική ανάπτυξη και ψυχική καλλιέργεια, η ηθική τελείωση και κοινωνική προσαρμογή θεμελιώνονται στη νεανική ηλικία και προσδιορίζουν τη μελλοντική πορεία του ατόμου.

     Στη φάση αυτή της ζωής το άτομο πρέπει να φροντίσει για την απόκτηση γνώσεων και εμπειριών που συντελούν στη διεύρυνση του πνευματικού του πεδίου και στην ανάπτυξη των πνευματικών του ικανοτήτων, που θα του προσφέρουν την αναγκαία επαγγελματική κατάρτιση. Παράλληλα καλλιεργεί το άτομο τις ψυχικές εκείνες δυνάμεις που είναι απαραίτητες για την κοινωνικοποίηση του: ηθικές και κοινωνικές αρετές (αγάπη, σεβασμό, δικαιοσύνη). Πράγματι η περίοδος της νεότητας θεωρείται η πιο αποφασιστική για τη ζωή.
    Η έντονη αγωνιστική διάθεση των νέων, που στηρίζεται στην επιδίωξη μεγάλων στόχων τους ξεχωρίζει ακριβώς από τα άτομα που ανήκουν χρονικά σε διαφορετική περίοδο της ζωής. Χαρακτηριστικό ακόμα είναι το ότι συχνά παρατηρείται μια σύγκρουση ανάμεσα στους νέους και στους μεγαλύτερους, οι οποίοι αποδοκιμάζουν πράξεις και ενέργειες των πρώτων. Και αυτό γιατί οι νέοι έχουν το κουράγιο και τη δύναμη να «ορθώνονται και να τραντάζουν τις αλυσίδες».

Χαρακτηριστικές ιδιότητες νέων: - Αυθόρμητοι και ειλικρινείς.
-   Αλτρουϊστές, ενθουσιώδεις, αισιόδοξοι.
-   Αγωνιστές για την επίλυση κοινωνικών προβλημάτων, επαναστάτες, ριζοσπαστικοί.
-  Αμφισβητούν, αμφιβάλλουν, γίνονται σκεπτικιστές και οδηγούνται έτσι στον αγώνα για την αναζήτηση κοινωνικής δικαιοσύνης.
-   Διαθέτουν σφρίγος, ζωντάνια, θάρρος.
-  Είναι φιλελεύθεροι,  δημοκράτες, απορρίπτουν τη βία και το έγκλημα.
-  Κάνουν αυτοκριτική.
-  Ενδιαφέρονται για την επαγγελματική τους αποκατάσταση.
Υπάρχουν βέβαια διαφορές στους νέους των διαφόρων εποχών, που έχουν σχέση με τις κοινωνικές, πολιτικές ή άλλες συνθήκες.
Χαρακτηριστικά νέων περασμένων εποχών:
-  συμμορφώνονταν απόλυτα και αναντίρρητα στις υποδείξεις των μεγαλύτερων, που τους θεωρούσαν αυθεντίες
-  στήριζαν συχνά το σεβασμό προς τους μεγαλύτερους στο ψέμα και στην υποκρισία
-  επηρεασμένοι από το πνεύμα της εποχής τους πίστευαν σε αξίες παρελθοντικές, συντηρητικές. Παράλληλα δε διέθεταν εμπειρίες γύρω από τη ζωή στο βαθμό που τις διέθεταν οι σύγχρονοι νέοι.

Χαρακτηριστικά σύγχρονων νέων:
-  διεκδικούν τα δικαιώματά τους
-  μοχθούν για ένα καλύτερο αύριο και γενικά χαρακτηρίζονται από τις προαναφερόμενες ιδιότητες.
Φυσικά δεν πρέπει να παραβλέψουμε και τους νέους εκείνους της σύγχρονης που φτάνουν πολλές φορές στην ασέβεια με τις ακραίες εκδηλώσεις τους, στην παθητική αποδοχή των πάντων ή στην απόρριψη των πάντων.
Παλιά και νέα γενιά:
    Πάντοτε υπήρχε αντίθεση ανάμεσα στην παλιά και στη νέα γενιά, στη σημερινή όμως εποχή, λέγεται, ότι έχει πάρει μεγάλες έκταση. Οι παλαιότεροι κατηγορούν τους νέους για ασέβεια, ασυδοσία, εκρηκτική επαναστατικότητα. Τους καταλογίζουν ανευθυνότητα, αδιαφορία, έλλειψη ουσιαστικού προβληματισμού, ανηθικότητα, ευπιστία, απειρία, κυνικότητα, μηδενισμό, καταστροφικότητα, «ψευτοαπελευθέρωση».
     Οι νέοι από την άλλη κατηγορούν τους μεγάλους για υποκρισία, διαφθορά, συμβιβασμό, «βόλεμα», ασυνέπεια λόγων και πράξεων, ωφελιμισμό, συμφεροντολογία, ψεύτικη ηθικότητα, πουριτανισμό και τους θεωρούν υπεύθυνους για την κληροδότηση του συντηρητισμού, που δυσχεραίνει τις ανθρώπινες σχέσεις.

Μια άποψη: «Νέος θα πει να είσαι αυθόρμητος, να μένεις κοντά στις πηγές της ζωής, να μπορείς να ορθώνεσαι και να τραντάζεις τις αλυσίδες ενός φθαρμένου πολιτισμού, να τολμάς αυτό που οι άλλοι δεν έχουν το κουράγιο να επιχειρήσουν».
                                                     Τόμας Μανν\



























Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου