Παρασκευή 20 Απριλίου 2018

ΓΕΝΙΑ ΤΟΥ 1920 - ΚΑΡΥΩΤΑΚΗΣ ΚΩΣΤΑΣ

Οι Νεορομαντικοί-Νεοσυμβολιστές ποιητές του Μεσοπολέμου που έγραψαν στο διάστημα 1910-1930 περίπου διαθέτουν κοινά χαρακτηριστικά που τους διαφοροποιούν από τους προγενέστερους ποιητές που εμφανίστηκαν μετά τον Παλαμά. Η ποίησή τους διαμορφώθηκε σε μεγάλο βαθμό υπό την επίδραση των ιστορικών γεγονότων και των πολιτικοκοινωνικών συνθηκών της περιόδου. Έτσι απέχει πολύ από την πατριδολατρία του Παλαμά, την έντονη λυρική διάθεση του Σικελιανού, τις σοσιαλιστικές ιδέες του Βάρναλη. Είναι ποίηση χαμηλών τόνων, που δείχνει εικόνα διάλυσης και παρακμής, χωρίς πίστη στις μεγάλες ιδέες που ως ένα βαθμό καθοδηγούσαν το έργο των προηγούμενων μεγάλων ποιητών. Κυρίαρχη μορφή αυτής της γενιάς είναι ο Κώστας Καρυωτάκης(1896-1928) .
Άλλοι εκπρόσωποι: 

Γενικά χαρακτηριστικά:
  • απαισιοδοξία, μελαγχολία, αίσθηση του ανικανοποίητου του αδιεξόδου
  • απουσία ιδανικών, θρήνος για την απώλειά τους
  • στροφή στο άτομο
  • καταφύγιο στην ονειροπόληση και τη φυγή
  • περιφρόνηση της κοινωνίας
  • επίδραση από τον γαλλικό συμβολισμό
  • προσπάθειες ανανέωσης της παραδοσιακής ποίησης τόσο σε στιχουργικό επίπεδο ("παραβίαση" της αυστηρής μορφής του παραδοσιακού στίχου), όσο και σε επίπεδο περιεχομένου (σταδιακή χαλάρωση της λογικής, εμφάνιση του συνειρμού στη σύνθεση των ποιημάτων).
(ΠΗΓΗ:wikipedia)
Περισσότερα για τη γενιά του 1920 με Χαρακτηριστικά ποιήματα εδώ και εδώ

ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΡΥΩΤΑΚΗΣ 
Ποιητής και πεζογράφος, απ’ τους σημαντικότερους της γενιάς του 1920, που με το έργο του, την τυραννισμένη προσωπικότητα, το σύντομο αλλά «έντονο» βίο μέχρι και την αυτοκτονία του, δημιούργησε τρανό μύθο γύρω απ’ τ’ όνομά του και επηρέασε τους κατοπινούς ποιητές. Τα χνάρια του εξακολουθούν να παραμένουν ισχυρά και «ζωογόνα» για τους σύγχρονους ομότεχνούς του και όχι μόνο.  
Ποιήματά του μελοποίησαν ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Μίμης Πλέσσας, ο Γιάννης Σπανός, ο Δήμος Μούτσης, ο Γιάννης Γλέζος, ο Λουκάς Θάνος, ο Θάνος Μικρούτσικος, ο Νίκος Ξυδάκης, η Λένα Πλάτωνος, ο Δημήτρης Παπαδημητρίου, τα Υπόγεια Ρεύματα, οι Δραμαμίνη, ο Βασίλης Δημητρίου


(ΠΗΓΗ:http://www.ogdoo.gr/prosopa/afieromata/poios-itan-einai-o-kostas-karyotakis-30-10-1896-21-7-1928)
Καρυωτάκης - Πολυδούρη
Περισσότερα για τη ζωή του εδώ, εδώ, εδώ  (στο τελευταίο ο ανεκπλήρωτος έρωτάς του με τη Μαρία Πολυδούρη), εικασίες για την αυτοκτονία του εδώ και εδώ και για το έργο του εδώ και εδώ.

Πολύ ωραία παρουσίαση με τη ζωή και το έργο του Καρυωτάκη (περιέχονται και πολλά ποιήματα) ΕΤ1 "Κώστας Καρυωτάκης" Σκηνοθεσία - Σενάριο: Τάσος 

Ψαρράς Δημοσθένης Παπαδόπουλος (Κώστας Καρυωτάκης) 


Μουσική: Γιάννης Γλέζος - Σκηνές από την τηλεοπτική σειρά "Καρυωτάκης" (2009) του Τάσου Ψαρρά
.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου