Τρίτη 6 Απριλίου 2021

ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΥΡΙΒΗΛΗΣ - Η ζωή εν τάφω


Ο Στράτης Μυριβήλης είναι λογοτέχνης της γενιάς του 1930 και ένας από τους σημαντικότερους λογοτέχνες της αντιπολεμική πεζογραφίας μας. Γεννήθηκε στις 30 Ιουνίου 1892 στη Συκαμιά της Λέσβου και πέθανε στην Αθήνα, στις 19 Ιουλίου 1969 από βρογχοπευμονία.
 
Στη σελίδα αυτή θα βρείτε πλούσιο υλικό για τη ζωή και το έργο του μεγάλου λογοτέχνη

Διαβάστε επίσης εδώ και εδώ περισσότερα Από την ταινιοθήκη της ΕΡΤ δείτε επίσης  ένα μικρό αφιέρωμα.

Η ΖΩΗ ΕΝ ΤΑΦΩ
 Η ζωή εν τάφω είναι το πρώτο μυθιστόρημα που έγραψε ο λογοτέχνης Στράτης Μυριβήλης, και ένα από τα πιο δημοφιλή και εμβληματικά μυθιστόρηματα της ελληνικής λογοτεχνίας του 20ού αιώνα. Στο μυθιστόρημα, βασισμένο στις προσωπικές εντυπώσεις του συγγραφέα, εξιστορείται η φρίκη όχι μόνο του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, αλλά και κάθε πολέμου γενικότερα.
 Ο λοχίας του πεζικού Αντώνης Κωστούλας καταγράφει σε γράμματα-ημερολόγιο, που σκοπεύει να στείλει στην αγαπημένη του, τις εμπειρίες, τις σκέψεις και τα συναισθήματά του, κατά την περίοδο που αυτός πολεμάει στο Μακεδονικό Μέτωπο το 1917. Στη μορφή του βιβλίου, το έργο πρωτοκυκλοφόρησε το 1924, αλλά δεν πήρε την οριστική μορφή του, παρά μόνο στην 7η έκδοση του 1955. Μέχρι το 1990, το βιβλίο είχε κάνει περισσότερες από 25 ανατυπώσεις και είχε κυκλοφορήσει σε περισσότερα από 120.000 αντίτυπα. Το έργο αποτελεί το πρώτο μέρος της μυθιστορηματικής τριλογίας του Μυριβήλη, με δεύτερο τη Δασκάλα με τα χρυσά μάτια (1933, η μικρασιατική εκστρατεία και καταστροφή) και τρίτο την Παναγιά τη Γοργόνα (1948, η εγκατάσταση του Ελληνισμού της Μικρασίας στα ελλαδικά χώματα). 
(wikipedia)

Για να γίνει πιο κατανοητό το πλαίσιο μέσα στο οποίο εκτιλίσσεται η αφήγηση, χρήσιμες είναι οι πληροφορίες για τον Α΄Παγκόσμιο Πόλεμο και τη ζωή στα χαρακώματα.

Για τα όπλα που χρησιμοποιήθηκαν στον 1ο παγκόσμιο πόλεμο διαβάστε εδώ

Πολύ ωραία επίσης παρουσίαση του βιβλίου από το The Great War Channel 


"Η μυστική παπαρούνα". Από τη "Ζωή εν Τάφω" του Στρατή Μυριβήλη

(Μια απόπειρα αισθητοποίησης (αποσπασμάτων) του διηγήματος από μαθητές του Β1 τμήματος.
Γενικό Λύκειο Κρυονερίου, Απρίλιος 2016)

 
Η ΜΥΣΤΙΚΗ ΠΑΠΑΡΟΥΝΑ ΤΟΥ Σ. Μυριβηλη ΣΕ ΚΟΜΙΚ του Π. Καρανάσιου
Η ζωή εν τάφω, βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Στρατή Μυριβήλη, μεταφέρθηκε στην τηλεππτική οθόνη και προβλήθηκε από την ΕΡΤ το 2019 .
Ακούστε το τραγούδι των τίτλων από το Μανώλη Μητσιά, σε στίχους και μουσική του  Νεοκλή Νεοφυτίδη.
 
Και το trailer της σειράς:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου