Σάββατο 28 Απριλίου 2018

Η ΓΕΝΙΑ ΤΟΥ 1930



  Γενιά του 1930, ονομάστηκε η γενιά των Ελλήνων λογοτεχνών και καλλιτεχνών που γεννημένοι στις αρχές του 20ου αιώνα, βρέθηκαν τη δεκαετία του 1930 στο αποκορύφωμα της δημιουργικής πορείας τους.
ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
  •  η εκφραστική λιτότητα, απλούστερη γλώσσα, έκφραση λιτή, τολμηρή
  • εγκατάλειψη του παραδοσιακού έμμετρου στίχου,  χρήση του ελεύθερου στίχου
  • αίτημα της ανανέωσης και εκσυγχρονισμού  και γόνιμη σύνδεση με τις ευρωπαϊκές αισθητικές αναζητήσεις (μοντερνισμός-υπερρεαλισμός)  
  • έμφαση στο νέο, στην αλλαγή, στη ρήξη με το παρελθόν, όμως και οικειοποίηση της λογοτεχνικής παράδοσης
  • αναμόρφωση της παράδοσης και καλλιέργεια μιας συλλογικής συνείδησης
  • η ελληνικότητα ως όχημα κοινωνικής και δημιουργικής ανάπτυξης
  •  "σκοτεινότητα", η "ελλειπτικότητα", "άλλογη αλληλουχία των νοημάτων" και γενικότερα "ανατρεπτική εκφραστική" 
Γ. Σεφέρης (1900 - 1971)

Εισηγητές:
Το 1931 ο Σεφέρης, εκδίδει την ποιητική του συλλογή «Στροφή», η οποία αν και στο μεγαλύτερο μέρος αποτελεί κλασσική ποίηση, έχει όμως και ποιήματα με υπερρεαλιστική διάθεση.
Ανδρέας Εμπειρίκος (1901 - 1975)

Το 1935 κυκλοφορεί «Η Υψικάμινος» του Ανδρέα Εμπειρίκου η πρώτη ελληνική υπερρεαλιστική ποιητική συλλογή, καθώς και η συλλογή του Σεφέρη «Μυθιστόρημα».
Η γενιά του 1930 στην ποίηση
Σημαντικότεροι εκπρόσωποι και εκφραστές αυτής της γενιάς θεωρούνται οι ποιητές: Γιώργος Σεφέρης, Οδυσσέας Ελύτης, Ανδρέας Εμπειρίκος, Νικήτας Ράντος, Γιώργος Σαραντάρης, Νίκος Εγγονόπουλος, Γιάννης Ρίτσος, Νικηφόρος Βρεττάκος, και Νίκος Γκάτσος.
Η γενιά του 1930 στην πεζογραφία
Γ. Θεοτοκάς (1906 - 1966)
Στην πεζογραφία οι λογοτέχνες άρχισαν να εγκαταλείπουν τις παραδοσιακές φόρμες της νουβέλας και του διηγήματος, για να μπορέσουν μέσα από το μυθιστόρημα, να ανιχνεύσουν ψυχολογικές καταστάσεις συνθετότερες, να περιγράψουν σοβαρότερα κοινωνικά και ανθρώπινα προβλήματα. Ταυτόχρονα έκαναν τομή στο ύφος και στη γλώσσα, υιοθετώντας την απλή δημοτική, και πολλές φορές την ντοπιολαλιά.
Μ. Καραγάτσης (1908 - 1960)
Εκπρόσωποι:
Σημαντικότεροι εκπρόσωποι: Γεώργιος Θεοτοκάς,  Άγγελος Τερζάκης, Μ. Καραγάτσης,  Φώτης Κόντογλου,  Θράσος Καστανάκης,  Στράτης Μυριβήλης,  Ηλίας Βενέζης,  Κοσμάς Πολίτης, Θανάσης Πετσάλης - Διομήδης, Παντελής Πρεβελάκης.
πίνακας του Φώτη Κόντογλου
Η γενιά του 1930 στη ζωγραφική:
Το αίτημα της επιστροφής στην παράδοση , το αίτημα «της Ελληνικότητας» είναι το επιτακτικό αίτημα για τους ζωγράφους της εποχής εκείνης.
Βασικοί εκπρόσωποι της γενιάς αυτής στις εικαστικές τέχνες είναι ο Κωνσταντίνος Παρθένης, ο Σπύρος Παπαλουκάς, ο Φώτης Κόντογλου, ο Γιάννης Τσαρούχης, ο Νίκος Εγγονόπουλος, ο Νίκος Χατζηκυριάκος - Γκίκας, ο Γιώργος Μπουζιάνης, ο Γιώργος Γουναρόπουλος.

Κ. Παρθένη "Γυναίκα με μπωλ με φρούτα"
Εγγονόπουλου"Αλέξανδρος - Π. Μελάς"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου