Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2020

Η ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ





Ντοκυμανταίρ του National Geographic για τη Μικρασιατική καταστροφή
Σμύρνη, η Καταστροφή μιας Κοσμοπολίτικης Πόλης, 1900-1920, είναι ένα ιστορικό ντοκιμαντέρ του 2012, σε σκηνοθεσία της Μαρίας Ηλιού. Το ντοκιμαντέρ που είχε μεγάλη επιτυχία, φέρνει στο φως άγνωστο οπτικό αρχειακό υλικό για την Σμύρνη των αρχών του 20ου αιώνα από αρχεία της Αμερικής και της Ευρώπης. [Βικιπαίδεια] Σκηνοθέτης: Μαρία Ηλιού Κινηματογράφος: Άλλεν Μουρ

Διαβάστε εδώ και ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΞΕΡΙΖΩΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ Επιμέλεια: Μ.Hulot Το χρονικό της προσφυγιάς μέσα από 20 συγκλονιστικές αφηγήσεις. 
                                                              Πηγή: www.lifo.gr
Διαβάστε επίσης εδώ μύθους και αλήθειες για τους πρόσφυγες του 1922 Ο ξεριζωμός και η υποχρεωτική ανταλλαγή πληθυσμών. Γεγονότα τραυματικά γεννούν ποικιλία μύθων. Όσο μεγαλώνει η χρονική απόσταση, μειώνεται η εξοικείωση μ’ αυτά και η κατανόησή τους. Η στρεβλή συλλογική μνήμη τρέφεται από τη νοσταλγία των «χαμένων πατρίδων». Η αποκατάσταση και αφομοίωση των προσφύγων της Μικρασιατικής Καταστροφής ως το μεγαλύτερο ειρηνικό επίτευγμα του νεοελληνικού κράτους. Η εχθρότητα των γηγενών εναντίον των προσφύγων. 
                                                               Πηγή: www.lifo.gr

1 σχόλιο:

  1. Οn line κατάλογος Μικρασιατικών Συλλόγων https://2022mikra-asia.blogspot.com

    Είναι πλέον πολλοί οι μικρασιατικοί σύλλογοι που παίρνουν θέση στο ερώτημα
    2022
    Έτος Προσφυγικής Μνήμης
    ή Έτος Μικρασιατικού Ελληνισμού;

    Στις επόμενες μέρες αναμένονται πολλοί περισσότεροι. Οι Μικρασιατικοί Σύλλογοι που βγήκαν μπροστάρηδες ενημερώνουν για αυτή την πρωτοβουλία και εμείς γινόμαστε αρωγοί στη προσπάθεια τους.

    Οποιεσδήποτε παρατηρήσεις για διορθώσεις και επικαιροποίηση στοιχείων είναι κάτι παραπάνω από ευπρόσδεκτες.
    https://2022mikra-asia.blogspot.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή