Δευτέρα 18 Μαΐου 2020

ΕΝΔΥΜΑΣΙΑ - ΜΟΔΑ

ΣΧΕΔΙΑΓΡΑΜΜΑ

Εισαγωγικά: Το ένδυμα στην απλούστερη και πλέον πρωτόγονη μορφή του – δέρμα ζώου – αποτέλεσε την επινόηση του ανθρώπου, την πολιτιστική επιλογή που τον διέκρινε από τα άλλα ζώα και τον βοήθησε να ικανοποιήσει μια ανάγκη, την προστασία του από τις καιρικές και άλλες αντιξοότητες της φύσης. Έκτοτε εξελίσσεται παράλληλα με τις υπόλοιπες πολιτιστικές κατακτήσεις και αποκτά χρήσεις και σημασίες ευρύτερες από αυτήν της προστασίας και της επιβίωσης.
Ιστορική αναδρομή:
   Ήδη στους πολιτισμούς της αρχαιότητας, τα ενδύματα γίνονται πιο πολύπλοκα, αποκτούν διάφορους τύπους και «φέρουν» μηνύματα για την προσωπικότητα και το ρόλο του ατόμου που τα χρησιμοποιεί. Εμφανίζονται και επινοούνται δηλαδή ρούχα διαφορετικά για τα δύο φύλα, για τα μέλη διαφορετικών κοινωνικών τάξεων, για το ιερατείο, για το στρατό. Ικανοποιούν αισθητικές ανάγκες και σχετίζονται με εθνολογικά και κοινωνικά δεδομένα, καθώς και στοιχεία που βασίζονται στη λαϊκή ψυχολογία. 
    Χαρακτηριστικό είναι ότι κάθε πολιτισμική κοινότητα ανέπτυξε ορισμένους τύπους ενδυμάτων που απεικόνιζαν την ιδιαιτερότητα και την ιδιοσυγκρασία της ομάδας. Δεν έλειψαν εντούτοις η αλληλεπίδραση και η μίμηση ενδυματολογικών προτύπων από άλλες περιοχές που γίνονται εντονότερες την περίοδο των μεγάλων αυτοκρατοριών – ρωμαϊκή, βυζαντινή – και ευνοούνται από την κυκλοφορία ιδεών και πολιτιστικών αξιών. Διαμορφώνονται έτσι οι τοπικές ενδυμασίες, χωρίς όμως να λείπουν και τα κοινά ενδυματολογικά στοιχεία σε όσους πολιτισμούς ήρθαν σε επαφή και επικοινωνία.
ΟΙ ΑΡΧΑΙΕΣ ΕΛΛΗΝΙΔΕΣ ΑΓΑΠΟΥΣΑΝ ΤΗ ΜΟΔΑ | ANCIENT GREEK COSTUME ...
    Στο μεσαίωνα το ρούχο αποκτά έναν επιπλέον ρόλο, αυτόν της πρόκλησης. Στις αυλές των ευγενών η εκζήτηση, η πρωτοτυπία, η προσπάθεια για επιβεβαίωση και διάκριση οδηγούσε σε υπερβολές και ακρότητες, αλλά και στην υποταγή των πολλών στις επιλογές των διακεκριμένων (ελίτ). Εδώ ήδη εμφανίζεται ό,τι αργότερα θα ονομαστεί μόδα, νεωτερισμός ή συρμός, που στη σημερινή εποχή τείνει να επικρατήσει ολοκληρωτικά με το πνεύμα του υπερκαταναλωτισμού και τον υποδουλωτικό ρόλο της διαφήμισης.
Ποια γυναικεία ρούχα είναι στη μόδα το καλοκαίρι 2019! | ediva.gr 
Ορισμός: μόδα ή συρμός χαρακτηρίζεται μια ισχυρή συνήθεια που διαμορφώνεται μέσα στην κοινωνία σαν ρεύμα συμπεριφοράς ή συγκεκριμένη κίνηση, την οποία ασπάζεται μεγάλη μερίδα ατόμων και η οποία για κάποιο χρονικό διάστημα λειτουργεί προτρεπτικά προς τα άτομα να την ακολουθήσουν.
Χαρακτηριστικά μόδας: βασικό χαρακτηριστικό του φαινομένου είναι ο πρόσκαιρος χαρακτήρας του, η διαρκής αλλαγή του κάτω από τα νέα δεδομένα των συνθηκών που διαμορφώνονται κάθε φορά και η αίσθηση υποχρέωσης που περιβάλλει την υιοθέτησή της συνήθειας αυτής, έτσι ώστε να κάνουμε λόγο για ολοκληρωτική επίδρασή της στο σύγχρονο άνθρωπο. Η ενδυμασία και η γενικότερη εμφάνιση, η αισθητική, όχι μόνον του προσώπου αλλά και του χώρου, η ομιλία, η σκέψη και η συμπεριφορά, η διασκέδαση αλλά και όλες γενικά οι δραστηριότητες των ανθρώπων – πολλές φορές ακόμα και η ίδια η εργασία – υπακούουν σε κάποιους ευρύτερα αποδεκτούς κανόνες που προσδιορίζουν κάθε φορά την έννοια του «μοντέρνου» και του «προχωρημένου».
Σημασία ενδυμασίας: με δεδομένη τη μόδα που επιβάλλει την παγκόσμια ομοιομορφία στην αμφίεση, το ρούχο διατηρεί έναν πολύπλοκο και πολύπλευρο ρόλο στις σύγχρονες κοινωνίες. Αν και οι τοπικές ενδυμασίες ουσιαστικά καταργούνται καθώς περιορίζονται σε απομονωμένες πολιτισμικά κοινότητες, σε μουσεία και εκδηλώσεις φολκλόρ, αν και οι περισσότεροι άνθρωποι του  πλανήτη ντύνονται με τα δυτικής προέλευσης πρότυπα, το ένδυμα δεν παύει να δηλώνει άλλες κοινωνικές διαφορές ή ιδιότητες: το φύλο, την ηλικία, την οικονομική και κοινωνική θέση ακόμη και το επάγγελμα ή το λειτούργημα (σε περίπτωση επαγγέλματος)
Συγκεκριμένα:
1) Οι άνθρωποι ντύνονται με ορισμένο τρόπο, για να είναι αποδεκτοί, να δηλώνουν τη συμμόρφωσή τους με τους τρόπους και τους κανόνες της ομάδας, να αισθάνονται τη βεβαιότητα ότι ανήκουν στο σύνολο.
2)  Η δυνατότητα απεριόριστης παραγωγής (που προσφέρει η τεχνολογική εξέλιξη) γεννά στον άνθρωπο την «ανάγκη» αλλαγής, ανανέωσης, νεωτερισμού, που είναι σύμφυτη με την ανθρώπινη φύση. Ωστόσο η ανάγκη αυτή διαστρέφεται μέσα στο κλίμα του υπερκαταναλωτισμού και ο προσανατολισμός προς το μέλλον γίνεται μόδα. Οι τρόποι συμπεριφοράς γίνονται ρόλοι που οφείλουμε να επιτελέσουμε άψογα, επομένως προκειμένου ν’ανταποκριθεί ο άνθρωπος στους ρόλους του οφείλει να υποτάσσεται στην αυθαιρεσία της μόδας.
3)  Το φόρεμα λοιπόν, μαζί με τα υπόλοιπα στολίδια, σκεπάζει τον άνθρωπο, είναι μαζί τρόπος αμφίεσης και μεταμφίεσης, δήλωσης άλλου από τον πραγματικό χαρακτήρα, στοιχεία θεάτρου που στήνουμε σε διάφορες στιγμές της ζωής μας.
4)     Η χρήση ενός συγκεκριμένου ρούχου σε κάθε περίσταση σχετίζεται στενά με τη διεκπεραίωση ενός κοινωνικού ρόλου. Σ’αυτήν μάλιστα την περίπτωση ο ρόλος εκφυλίζεται σε προσωπείο, σε αλλοιωμένη μετάλλαξη του προσώπου. Στο βιομηχανικό πολιτισμό υπάρχουν ενδύματα κατάλληλα για την εργασία, άλλα για τη διασκέδαση άλλα για πρόκληση. Υπάρχουν στολές – στρατός , φυλακές, ιδρύματα – που στοχεύουν στην εξαφάνιση του ανθρώπου μέσα στη μάζα.
5)  Η συμμόρφωση με τις επιταγές της μόδας εξασφαλίζει την υποταγή, εξασθενεί την κρίση και την ιδιαιτερότητα, οδηγεί στη βολική εξομοίωση.
ΥΠΟΘΕΜΑ: Η ΕΝΔΥΜΑΣΙΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΤΟΥ ΧΘΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΗΜΕΡΑ - ppt ...
6)  Συχνά οι άνθρωποι προσπαθούν με το ρούχο τους να αποκτήσουν ιδιότητες που δεν έχουν ή να κρύψουν πραγματικά τους γνωρίσματα. Αναζητούν στην αμφίεση το κύρος, το γόητρο, την κοινωνική ανωτερότητα (π.χ επιδεικτική χρήση επώνυμων ρούχων). Η ομορφιά, η γοητεία, η σαγήνη εξαρτώνται από τα ενδύματα το βάψιμο, τα στολίδια· οι άνθρωποι ερωτεύονται, αγαπούν, εκτιμούν τον άλλο όχι γι’αυτό που πραγματικά είναι αλλά γι’αυτό που υποδύεται (π.χ σε πολλά εμπορικά έργα τέχνης η ασήμαντη ηρωίδα μεταμορφώνεται σε σαγηνευτική γυναίκα χάρη στο ντύσιμο και το στόλισμά της).

Γενικές συνέπειες υποταγής του ατόμου στη μόδα:
Η υποταγή σε οποιονδήποτε δυνάστη οδηγεί στην υποδούλωση, τον ετεροπροσδιορισμό και στη χειραγώγηση. Η απώλεια της βούλησης και της πνευματικής ελευθερίας, συμβάλλει στην ισοπέδωση των ατομικών ιδιομορφιών, στη μετατροπή του προσώπου σε απρόσωπη μάζα, στην αλλοτρίωση τελικά από την πραγματική του φύση. Το αλλοτριωμένο άτομο σε κάθε περίπτωση αντιμετωπίζει προβλήματα προσαρμογής με το περιβάλλον, γίνεται παθητικό και δεν αντιδρά στα μηνύματα, γεγονός που περικλείει τον κίνδυνο της πολιτικής χειραγώγησης του συνόλου, επομένως και του βιασμού της δημοκρατίας. Αναστέλλεται έτσι τόσο η προσωπική όσο και η κοινωνική ολοκλήρωση.

Εκκεντρική εμφάνιση νέων (κυρίως):
Ενώ λοιπόν το ένδυμα γίνεται ένας ακόμη δυνάστης του σύγχρονου ανθρώπου και η μόδα και οι κανόνες της μια πηγή ανεκπλήρωτων πόθων, μια διαρκής αγωνία, από την άλλη μεριά τα κινήματα αμφισβήτησης, οι επαναστάσεις που συντελέστηκαν στον αιώνα μας, αλλά και οι ατομικές αντιστάσεις και πρωτοβουλίες εκφράστηκαν μέσα από ενδυματολογικά πρότυπα. Έτσι η νεανική αμφισβήτηση στο συμβιβασμό και στον καθωσπρεπισμό αποτυπώθηκε στην αντισυμβατική και ρηξικέλευθη αμφίεση και εμφάνιση των χίππυς (ρούχα, κόμμωση, εξαρτήματα στολισμού). Το φεμινιστικό κίνημα επίσης οδήγησε και στην ανεμπόδιστη επιλογή άνετων και βολικών ρούχων που καταργούν τις διακρίσεις (π.χ παντελόνι).

Εξήγηση άνω φαινομένου (για τους νέους):
1) Η επιθυμία για διαφοροποίηση από το υπόλοιπο κοινωνικό σύνολο και ιδιαιτέρως τους μεγαλύτερους, καθώς και η εκδήλωση σαφούς αντίθεσης προς το κατεστημένο εξηγεί την ακραία εμφάνιση των νέων και την πρόθεσή τους να προκαλέσουν με την αντίδραση των άλλων.
2) Η διαμόρφωση αντι – αισθητικής εμφάνισης συχνά αποτελεί διαμαρτυρία απέναντι στην αισθητική και τη λογική που ισχύει ή απλώς λειτουργεί σαν αντανάκλαση της πραγματικότητας, με την έννοια ότι αυτοί οι νέοι με την προκλητική εμφάνιση είναι δημιουργήματα μιας πραγματικότητας που προάγει την ασχήμια. Η εμφάνιση και γενικότερα η διαμόρφωση της εξωτερικής μας εικόνας, όταν είναι ακραία, προσελκύει την προσοχή των άλλων, γεγονός που μπορεί να ανταποκρίνεται στην ανάλογη ανάγκη των νέων, καθώς μπορεί να αισθάνονται περιθωριοποιημένοι από το οικογενειακό και στενό κοινωνικό περιβάλλον. Ταυτόχρονα τονίζει και κάποια υποτιθέμενη ιδιαιτερότητα, που μπορεί όμως  να μην έχει αντίκρυσμα στην προσωπικότητά τους
Προσθήκη λεζάντας

Οταν οι Iron Maiden συνάντησαν τον Μανώλη Αγγελόπουλο | SoccerPlus.gr
 3)      Ο τρόπος που διαμορφώνουμε την εμφάνισή μας μπορεί να είναι όμως και πράξη πηγαίας έμπνευσης και αυθορμητισμού, ιδιαιτέρως για τους νέους, που σχετίζεται με τη θετική ή αρνητική διάθεσή τους, χωρίς κάποια συγκεκριμένη πρόθεση και μέσα από την ανάγκη τους για την αναζήτηση του νέου και του διαφορετικού. Σ’αυτήν την περίπτωση, έστω και ακούσια, γίνονται εμπνευστές κάποιας μόδας, της οποίας θύματα θα γίνουν κάποιοι άλλοι νέοι, που απλώς μιμούνται ό,τι προβάλλεται. Εξάλλου, είναι γεγονός ότι στον τομέα της ενδυμασίας και της εμφάνισης οι βιομηχανίες «αφουγκράζονται» το πνεύμα και τα γούστα των νέων, προκειμένου να παράγουν για την αγορά ό,τι υιοθετείται από κάποιους νέους και έχει απήχηση στους υπόλοιπους.


Πρόταση για την αντιμετώπιση των αρνητικών συνεπειών της μόδας:

Η αδιαφορία στις επιταγές της μόδας ή έστω η υιοθέτηση μόνο ορισμένων στοιχείων της κάθε φορά απαιτεί άτομα προσωπικά ελεύθερα, υπεύθυνα και πνευματικά έντιμα. Η κριτική επεξεργασία των ερεθισμάτων – προτύπων πρέπει να συνδυάζεται με ισχυρή βούληση, έτσι ώστε το άτομο να διατηρεί την ιδιαιτερότητά του και να αφομοιώνει επιλεκτικά τα τρέχοντα στοιχεία της που θα το βοηθήσουν να προσαρμοστεί στο σύνολο και να γίνει αποδεκτό. Μια τέτοια στάση συναρτάται τελικά με την ποιότητα και τον ανθρωπιστικό χαρακτήρα της παρεχόμενης παιδείας (από την εκπαίδευση, τα Μ.Μ.Ε, το έργο των πνευματικών ανθρώπων …) αλλά κα με την προσωπική προσπάθεια του ίδιου του ατόμου ν’αξιοποιήσει το πνευματικό δυναμικό που διαθέτει.

Επίλογος: αντιφατικός επομένως ο ρόλος της ενδυμασίας μέσα σ’ένα αντιφατικό πολιτισμό. Για πολλούς είναι φυλακή, προσποίηση, καταναγκασμός, στυγνή πειθαρχία στους κανόνες της αγοράς. Για άλλους είναι απλώς ένα μέσο έκφρασης του προσωπικού τους γούστου και της ιδιαιτερότητάς τους. Το αν θα υπερισχύσει η πρώτη ή η δεύτερη κατάσταση εξαρτάται από την παιδεία, την κριτική ικανότητα, τις αντιστάσεις του σύγχρονου ανθρώπου, από τις συλλογικές αξίες και διεκδικήσεις, από την αναγνώριση της διαφοράς και της ατομικότητας.

Μια άποψη: « …όπου δεν έχουμε γνώμες και αγάπες δικές μας, εκεί δε ντυνόμαστε μόνο, μα και συλλογιζόμαστε και μιλούμε και γράφουμε και ζούμε, όχι με το λόγο, αλλά και με τη μόδα».
     
 PPT - ΜΟΔΑ-ΕΝΔΥΜΑΣΙΑ PowerPoint Presentation, free download - ID ...


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου