Κυριακή 26 Μαρτίου 2023

ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΕΣ

 

         


 

ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΕΣ

Þ        Προβλήματα – δυσκολίες που αντιμετωπίζουν:

·         Στα μέσα μεταφοράς:

Ø  Δεν υπάρχουν ειδικές ράμπες που να εξυπηρετούν τα άτομα με ειδικές ανάγκες.

·         Στις δημόσιες υπηρεσίες και σε οργανισμούς:

Ø  Δεν υπάρχουν ειδικά ασανσέρ ή κυλιόμενες σκάλες για τη μετακίνησή τους

·         Σε δημόσιους χώρους:

Ø  Ειδικές θέσεις στα πεζοδρόμια, οι οποίες χρησιμοποιούνται από άτομα με ειδικές ανάγκες, συχνά καταλαμβάνονται από οχήματα άλλων πολιτών. 


·         Συμπεριφορά του κοινωνικού περίγυρου προς τα άτομα με ειδικές ανάγκες:

Ø Οίκτος, απέχθεια, κοροϊδία, έλλειψη σεβασμού και κατανόησης

·         Στάση της πολιτείας – του κράτους:

Ø Έλλειψη ειδικών σχολείων

Ø  Έλλειψη στήριξης, βοήθειας στις οικογένειες των ατόμων με ειδικές ανάγκες.

Þ    Μέτρα – στάση της πολιτείας  και των πολιτών για την αξιοποίηση αυτών των ατόμων:

·         Τα άτομα με ειδικές ανάγκες είναι άτομα με «ειδικές ικανότητες», τα οποία σε κατάλληλες θέσεις μπορούν να προσφέρουν.

·         Πρέπει να αξιοποιηθούν περισσότερο, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να εργαστούν σε δημόσιες θέσεις ή οργανισμούς (περιορισμένος ο αριθμός ατόμων με ειδικές

ανάγκες σε δημόσιες θέσεις) χαρά και ικανοποίηση από την εργασία δημιουργικότητα ηθική ικανοποίηση.

·         Ειδική μέριμνα  στα μέσα μαζικής μεταφοράς και στις δημόσιες υπηρεσίες, με πρόβλεψη για ειδικές ράμπες και ασανσέρ που θα δίνει τη δυνατότητα στα άτομα αυτά να αυτοεξυπηρετούνται και να μη νιώθουν κοινωνικά αποκλεισμένα.

·         Περισσότερη υπευθυνότητα από την πλευρά των πολιτών. Π. χ. Να μην παρκάρουν στις ειδικά προβλεπόμενες θέσεις για τα άτομα με ειδικές ανάγκες· να τους βοηθούν και να τους συμπαραστέκονται χωρίς να τους λυπούνται και να τους μειώνουν.

·         Βοήθεια στις οικογένειες των ατόμων με ειδικές ανάγκες, υλική και ηθική. (ειδικοί ψυχολόγοι, νοσηλευτικό προσωπικό, οικονομική ενίσχυση με επιδόματα, παροχή ειδικών μηχανημάτων – συσκευών που θα διευκολύνουν τη ζωή των ανθρώπων αυτών, όπως αναπηρικά οχήματα, καρότσια κ. α.).

·         Επέκταση των προγραμμάτων των δήμων («βοήθεια στο σπίτι») και μέριμνα όχι μόνο σε ηλικιωμένα άτομα αλλά και σε άτομα με ειδικές ανάγκες.

·         Δημιουργία ειδικών κατασκηνώσεων, αθλητικών κέντρων και χώρων ψυχαγωγίας για άτομα με ειδικές ανάγκες. Σκοπός η ομαλή ένταξη των ατόμων αυτών στην κοινωνία, η βελτίωση της ποιότητας ζωής και των συνθηκών διαβίωσής τους. Παράλληλα, με τον τρόπο αυτό ενισχύονται ηθικά και ψυχικά, γνωρίζουν άτομα με ανάλογα προβλήματα, δεν αισθάνονται μόνοι,  αβοήθητοι και περιθωριοποιημένοι. Ειδικότερα με τον αθλητισμό, τα άτομα αυτά έχουν την ευκαιρία να διακριθούν λαμβάνοντας μέρος σε τοπικές αλλά και σε διεθνείς αθλητικές εκδηλώσεις (π.x

Παραολυμπιάδα).




·         Ελεύθερη είσοδο, και σε ειδική θέση, στα θέατρα, στους κινηματογράφους και στα στάδια, ώστε και να ψυχαγωγούνται και να συμμετέχουν στις κοινωνικές εκδηλώσεις.

·         Ειδικές ενημερωτικές τηλεοπτικές εκπομπές για τους κωφάλαλους.

·         Μέτρα για τη διευκόλυνση της κυκλοφορίας τους.

·         Πρέπει να γίνει σαφές ότι τα άτομα αυτά έχουν ικανότητες και ότι θα πρέπει να βοηθηθούν   από την πολιτεία για να ενταχθούν ομαλά στην κοινωνία. Δεν πρέπει να μένουν αποκλεισμένοι και περιθωριοποιημένοι.                   

 




 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου