Δευτέρα 9 Μαρτίου 2015

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ



ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

   Λόγοι ανάπτυξης τουρισμού:
·        Ραγδαία εξέλιξη μέσων συγκοινωνίας.
·        Τουριστική οργάνωση – αξιοποίηση.
·        Διαφημιστική προβολή.
·        Άνοδος οικονομικού επιπέδου.
·        Ανάγκη για απόδραση από την καθημερινότητα και τη μονοτονία.
   Ωφέλειες από την ανάπτυξη του τουρισμού:
   Οικονομική ανάπτυξη με την εισροή ξένου συναλλάγματος:
·   Άνθιση παραμελημένων περιοχών της περιφέρειας, ιδιαιτέρως των παραθαλάσσιων.
·        Ανακοπή εσωτερικής μετανάστευσης.
·        Καταπολέμηση αστυφιλίας.
·        Δημιουργία τουριστικής βιομηχανίας με χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας.
·        Βελτίωση υποδομών της χώρας (δρόμοι, συγκοινωνίες, επικοινωνία…)
·        Ανάπτυξη και των υπόλοιπων τομέων της οικονομίας.
   Παγκόσμια προβολή μιας χώρας.
   Αλληλογνωριμία και συναδέλφωση των λαών.
   Ανταλλαγή ιδεών και προώθηση πολιτισμού.
      Αρνητικές επιπτώσεις τουρισμού:
·  Κακοποίηση και παραμόρφωση του φυσικού χώρου κάτω από την πίεση της ανεξέλεγκτης και συχνά ανεύθυνης ιδιωτικής πρωτοβουλίας.
·        Αλλοίωση ιστορικής και πολιτιστικής φυσιογνωμίας ενός τόπου.
·     Εκρίζωση παραδοσιακού χαρακτήρα και εγκαθίδρυση νέων νοοτροπιών με κυριότερη τη λατρεία του χρήματος και την εύκολη απόκτησή του.
· Εμπορευματοποίηση κάθε παραδοσιακού στοιχείου στο βωμό του κέρδους (π. χ. αναβίωση εθίμων, παραδοσιακοί χοροί, μουσικά όργανα, μόνο και μόνο για την προσέλκυση τουριστών).
· Εγκατάλειψη άλλων παραγωγικών επαγγελμάτων λόγω της αποκλειστικής ενασχόλησης με τον τουρισμό.
·        Ανισομερής ανάπτυξη ελληνικής περιφέρειας.
   Τρόποι αντιμετώπισης αρνητικών επιπτώσεων τουρισμού:
·    Εναλλακτικές μορφές τουρισμού.
· Αγροτουρισμός: νέο μοντέλο τουριστικής ανάπτυξης που δίχως να παραβλέπει την οικονομική παράμετρο θα συνυπολογίζει την ανθρωπιστική, την πολιτιστική και την περιβαλλοντική. 




   Πλεονεκτήματα αγροτουρισμού:
·   ανάπτυξη αγροτικών κοινωνιών, νέες θέσεις εργασίας για νέους, γυναίκες
·        αξιοποίηση τοπικών αγροτικών προϊόντων
·        προστασία πολιτιστικής κληρονομιάς
·        σεβασμός φυσικού και κοινωνικού περιβάλλοντος
·        βαθύτερη επικοινωνία των τουριστών με τον τοπικό πληθυσμό
·     Ενίσχυση εθνικής συνείδησης και προσπάθειας διατήρησης εθνικής – πολιτιστικής φυσιογνωμίας, μέσα από την παιδεία και την ενημέρωση.
·  Αντίσταση στο δέλεαρ του κέρδους που ξεπουλά ανενδοίαστα οτιδήποτε  παραδοσιακό.
·  Κρατικός σχεδιασμός που θα αποτρέπει περιπτώσεις αλλοίωσης και κακοποίησης του φυσικού χώρου και ανισόρροπης τουριστικής ανάπτυξης σε διάφορες περιοχές.
·    Προσωπική προσπάθεια του καθενός να μην αντιμετωπίζει τον τουρισμό και τις διακοπές μόνο ως εκτόνωση αλλά και ως ευκαιρία για γνωριμία πραγματική με τον τόπο και τους ανθρώπους, όχι μόνο ως υποχρέωση επίσκεψης κάποιων σημαντικών μνημείων και τόπων αλλά ενδιαφέρον πραγματικό για το κάλλος, την κοινωνική οργάνωση και την ιστορική σημασία του τόπου αυτού.
   Συνέπειες τουριστικής ανάπτυξης
1) Η καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος ως αποτέλεσμα της αυθαίρετης και παράνομης οικοδόμησης τεράστιων ή μικρότερων ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων ή άλλων καταλυμάτων σε περιοχές σπάνιας φυσικής ομορφιάς, των μεγάλων οικιστικών υπερβάσεων, της αποψίλωσης δασικών εκτάσεων, της περίφραξης παραλιών για την εκμετάλλευσή τους από το ιδιωτικό κεφάλαιο, της εξόντωσης ζωικών πληθυσμών, της απόρριψης λυμάτων και απορριμάτων από τουριστικές μονάδες. Όλες αυτές οι κινήσεις εντάσσονται στη λογική της μεγιστοποίησης του άμεσου κέρδους.
2) Η αδιαφορία για το πολιτιστικό περιβάλλον και τις σημαντικές πολιτισμικές αξίες που εκφράζεται ως εξής:
  Καταστροφή μνημείων πολιτισμού στο όραμα μιας κίβδηλης ανάπτυξης, της νεωτερικότητας και του ψευδεπίγραφου εκσυγχρονισμού. Πολύμορφη υποβάθμιση παραδοσιακών οικισμών, παραχάραξη παραδοσιακών προϊόντων, εξαφάνιση των ιδιαιτεροτήτων των τοπικών κοινωνιών στη λογική της ισοπέδωσης και της πολιτιστικής ομοιομορφίας.
Νόθευση, ή απώλεια βασικών στοιχείων της παράδοσης ή ένταξη αυτών στο σύστημα της κατανάλωσης. Χυδαία εμπορευματοποίηση και η έκπτωση της αυθεντικής λαϊκής τέχνης και των γνήσιων μορφών έκφρασης σε ευτελές θέαμα, σε τεχνητή γραφικότητα και σε προκατασκευασμένο εξωτισμό, ώστε να ανταποκρίνονται στις στερεότυπες προσδοκίες του τουριστικού πλήθους. Αυτή η παραποίηση αφορά πολιτισμικές αξίες όπως τρόπους συμπεριφοράς, κώδικες επικοινωνίας και έκφρασης, γλώσσα, νοοτροπίες, προϊόντα, διασκέδαση, τέχνη, διατροφή, ενδυμασία, επαγγέλματα.
• Βαθιά αλλοίωση στον ψυχισμό και στη συμπεριφορά των κατοίκων τουριστικών περιοχών και ηθική έκπτωση. «Παραδοσιακές» ηθικές αξίες όπως ο σεβασμός στον ξένο-φιλοξενούμενο, η καλοσύνη, η ευγένεια και το ανυπόκριτο ενδιαφέρον, η εξυπηρετικότητα και η προθυμία, η ευφρόσυνη διάθεση ή η αξιοπρέπεια εκτοπίζονται από πρακτικές εκμετάλλευσης, από την αισχροκέρδεια, την αγένεια, την επίδειξη ή τη δουλοπρέπεια στην επιδίωξη του εύκολου και γρήγορου πλουτισμού.
3) Η εγκατάλειψη άλλων τομέων της οικονομίας όπως οι γεωργικές εργασίες, η αλιεία, η μεταποίηση και η αποκλειστική προσήλωση στην τουριστική βιομηχανία. Η μονομερής αυτή στροφή, ιδίως όταν επιχειρείται χωρίς οργάνωση και μακροπρόθεσμο σχεδιασμό, δεν εγγυάται τη συνεχή ευημερία των τοπικών κοινωνιών.
   Όροι για μια ισορροπημένη τουριστική ανάπτυξη:
Η ευθύνη για την αντιμετώπιση αυτών των κινδύνων βαραίνει όχι μόνο την πολιτική ηγεσία του τόπου αλλά και την κοινωνία και τους πολίτες του. Στην ευθύνη του κράτους ανήκουν:
• Ο εκσυγχρονισμός των δημόσιων φορέων και οργανισμών που ασχολούνται ή εμπλέκονται σε αυτόν τον τομέα της οικονομίας με στόχο την αναβάθμιση των παρεχόμενων τουριστικών υπηρεσιών.
• Η πολύπλευρη, επιμελημένη και πειστικότερη προβολή της χώρας στην τουριστική αγορά του εξωτερικού. Η προβολή θα αφορά όχι μόνο την ανάδειξη του φυσικού κάλλους αλλά και του ιστορικού παρελθόντος και της πλούσιας λαϊκής παράδοσης.
• Ο εκσυγχρονισμός των υποδομών της χώρας, των λιμανιών, των αεροδρομίων, των οδικών δικτύων, των νοσοκομείων, των ξενοδοχείων, των επικοινωνιών, ώστε να εγγυώνται την ασφαλή μετακίνηση, την ευχάριστη δια-μονή, την αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών.
• Η προστασία της εθνικής κληρονομιάς, η διατήρηση και η ανάδειξη των πολιτιστικών ιδιαιτεροτήτων της χώρας με συντονισμένη δράση, με εκδηλώσεις πολιτισμού, με συνεχή ενημέρωση, με κίνητρα και αντικίνητρα, με νομοθετικές ρυθμίσεις, με ελεγκτικούς μηχανισμούς.
• Η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.
• Η έμφαση σε ιδιαίτερες μορφές τουρισμού, του αθλητικού, του θρησκευτικού, του επιχειρηματικού, του συνεδριακού ή του εναλλακτικού τουρισμού, του αγροτουρισμού, σύμφωνα με τις νέες αναζητήσεις στη διασκέδαση και στον περιηγητισμό.
  Καίρια είναι όμως και η ευθύνη των πολιτών:
• Συνεχής μέριμνα για την ποιοτική βελτίωση των παρεχόμενων από τους ιδιώτες τουριστικών υπηρεσιών.
• Σεβασμός στην ιδιαίτερη πολιτιστική παράδοση των τοπικών κοινωνιών και όχι εκποίηση αυτής για την αύξηση των επισκεπτών ή την προσέλκυση επενδύσεων. Εμπέδωση της εμπιστοσύνης στον εθνικό πολιτισμό και στις διαχρονικές αξίες του, χωρίς απεμπόληση των στοιχείων του αλλά και χωρίς περιχαρακώσεις.
• Προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και όχι καταστροφή αυτού με το πρόσχημα της τουριστικής ανάπτυξης.
• Ανάκτηση βασικών ηθικών αξιών που για αιώνες χαρακτήριζαν τους πολίτες και οι οποίες τα τελευταία χρόνια σημειώνουν σημαντική υποχώρηση, της φιλοξενίας, της ευπρέπειας, της εντιμότητας, της ειλικρίνειας, της προσήνειας.


«Ελληνικός τουρισμός. Ένα αιώνιο ταξίδι» Ένα νέο video του Visit Greece ταξιδεύει τους θεατές στα 100 χρόνια του Ελληνικού Τουρισμού, την παλαιότερη βιομηχανία της Ελλάδας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου