Πέμπτη 1 Ιανουαρίου 2015

Μάριος Χάκκας "Το ψαράκι της γυάλας"

ΜΑΡΙΟΣ ΧΑΚΚΑΣ (1931-1972)
 Ο Μάριος Χάκκας ανήκει στη μεταπολεμική γενιά των ελλήνων λογοτεχνών.
 Γεννήθηκε στη Μακρακώμη Φθιώτιδος αλλά από την ηλικία των τεσσάρων χρόνων η οικογένειά του εγκαταστάθηκε στην Αθήνα και συγκεκριμένα στην προσφυγική συνοικία της Καισαριανής.Τα μαθητικά και εφηβικά του χρόνια σημάδεψαν τα γεγονότα της γερμανικής κατοχής και του εμφυλίου. 
Το 1951 πέρασε με εξετάσεις στη ΔΕΗ, αλλά δε διορίστηκε ποτέ λόγω πολιτικών φρονημάτων.
Το 1952 έγινε μέλος της ΕΔΑ, πήρε μέρος στην ίδρυση του πρώτου πολιτιστικού συλλόγου της Καισαριανής (Φ.Ε.Ν.) και γράφτηκε στο τμήμα πολιτικών επιστημών του Παντείου Πανεπιστημίου, χωρίς όμως να καταφέρει να αποφοιτήσει λόγω των πολιτικών διώξεων που υπέστη τα έτη 1954 - 1958, όταν συνελήφθη και κρατήθηκε σε φυλακές.Την περίοδο αυτή άρχισε να γράφει.

Από το 1960 και μετά η κριτική στάση που κρατά απέναντι στο Κόμμα τον φέρνει σε ρήξη με την Αριστερά, που θα κορυφωθεί το 1966.  
 Με την επιβολή της απριλιανής δικτατορίας συνελήφθη και κρατήθηκε για ένα μήνα στα κρατητήρια του αστυνομικού τμήματος Παγκρατίου.
Το 1969 άρχισε η περιπέτεια της υγείας του που ξεκίνησε από καρκίνο στα νεφρά και κατέληξε στον πνεύμονα. Το 1972 πέθανε σε ηλικία μόλις 41 ετών. 

 Επιλεγμένα έργα:

  • "Όμορφο καλοκαίρι" (1965)  [1η εμφάνιση στα γράμματα]
  • "Ο Τυφεκιοφόρος του εχθρού" (1966) [στην παράδοση του μεταπολεμικού ρεαλισμού με σαφή ιδεολογικό προσανατολισμό και έντονη την παρουσία ιστορικών και βιωματικών στοιχείων].
  • "Ο Μπιντές και άλλες ιστορίες" (1971) [σαφής στροφή -φυσικό επακόλουθο της ψυχολογικής επίδρασης που άσκησε στο Χάκκα η αρρώστια του αλλά και η ρήξη του με το κομμουνιστικό κόμμα- προς μια ωριμότερη γραφή, αφαιρετική, με επιρροές από το ρεύμα του υπερρεαλισμού στην τραγική διάστασή του και ενδεικτική της αγωνίας του συγγραφέα μπροστά στο θάνατο αλλά και της απογοήτευσής του στη θέαση του μάταιου της ζωής και της ιδεολογίας στο σύγχρονο κόσμο].
  • "Ενοχή" (θεατρικό μονόπρακτο)
  • "Αναζήτηση" (θεατρικό μονόπρακτο)
  • "Κλειδιά" (θεατρικό μονόπρακτο)
  • "Το κοινόβιο" (1972) [στο ίδιο κλίμα με το προηγούμενο, δεν πρόλαβε να το δει τυπωμένο]
  •  (πηγή:http://www.biblionet.gr/author/7149/%CE%9C%CE%AC%CF%81%CE%B9%CE%BF%CF%82_%CE%A7%CE%AC%CE%BA%CE%BA%CE%B1%CF%82)

  •  

    'Το ψαράκι της γυάλας" 

    Το διήγημα δημοσιεύτηκε το 1971, μέσα στη Χούντα και το θέμα του σχετίζεται με την ημέρα επιβολής της, την 21η Απριλίου του 1967. Μέσα σ'αυτό όμως γίνονται αναφορές και σε γεγονότα προγενέστερα, όπως στην αποστασία του 1965 και στα Ιουλιανά.

    Για το ιστορικό πλαίσιο του διηγήματος διαβάστε το επόμενο δημοσίευμα μαζί με το video που το συνοδεύει και δείτε τα παρακάτω video και εδώ
     
  • Η αποστασία του 1965 μέσα από γελοιογραφίες του τύπου εκείνης της εποχής
__________________________________________________  
Δείτε επίσης μια αξιόλογη προσπάθεια μαθητών να δραματοποιήσουν το διήγημα:

Για την ανάλυση του διηγήματος μεταβείτε εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου