Σάββατο 31 Ιανουαρίου 2015

ΚΛΩΝΟΠΟΙΗΣΗ



ΚΛΩΝΟΠΟΙΗΣΗ

Ορισμός:

Ο καθηγητής Ίαν Γουϊλμουτ με την Ντόλυ
•  Κλωνοποίηση είναι η δημιουργία και η επιτυχής ανάπτυξη κλώνου, πανομοιότυπου δηλαδή οργανισμού με αυτόν από τον οποίο γίνεται η λήψη του σωματικού κυττάρου.Η πρώτη επιτυχημένη προσπάθεια κλωνοποίησης έφερε στον κόσμο την προβατίνα Ντόλυ.
 Η Ντόλι κλωνοποιήθηκε μέσω της διαδικασίας μεταφοράς πυρήνα από ζωντανά ενήλικα κύτταρα, από τους Ίαν Γουΐλμουτ, Κιθ Κάμπελ και τους συναδέλφους τους στο ινστιτούτο Ρόσλιν, κοντά στο Εδιμβούργο της Σκωτίας στις 5/7/1996. 
 
Σχηματικά η διαδικασία της κλωνοποίησης
Είδη: 
α. αναπαραγωγική

β. θεραπευτική
Επιχειρήματα υπέρ της εφαρμογής της:
• ευεργετικές οι εφαρμογές της:

 α. στον τομέα της κτηνοτροφίας και της φυτικής παραγωγής:

- Δημιουργία ανθεκτικών και αποδοτικών κλώνων, για βελτίωση της παραγωγικότητας (καλύτερη ποιότητα κρέατος, μεγαλύτερη ποσότητα γάλακτος, λαχανικά με ουσίες για την καταπολέμηση του καρκίνου, φυτά πιο ανθεκτικά στην ξηρασία καθώς και διατήρηση των εξαφανιζόμενων ζώων)
- Καταπολέμηση του υποσιτισμού
β. στον τομέα της βιοϊατρικής:
- Παραγωγή θεραπευτικών ουσιών για τον άνθρωπο από κλωνοποιημένα πειραματόζωα
- Προστασία της υγείας με την πρόληψη διαγνωσμένων κληρονομικών ασθενειών

- Βελτίωση της ποιότητας ζωής των ανθρώπων με τη μεταμόσχευση οργάνων από τα διαγονιδιακά θηλαστικά

- Η προσέγγιση της βιολογικής διάστασης θα συντελέσει στην προσπάθεια του ανθρώπου για αυτογνωσία.
Επιχειρήματα εναντίον της εφαρμογής της:
- Η πιθανότητα εμφάνισης προβλημάτων στην υγεία, γιατί οι κλώνοι παράγονται από ενήλικο κύτταρο με γηρασμένο γενετικό υλικό. (Να σημειώσουμε ότι η Ντόλυ θανατώθηκε το 2003, δηλαδή έξι χρόνια μόλις μετά τη δημιουργία της, γιατί υπέφερε από προχωρημένη αναπνευστική νόσο και αρθριτικά).
- Η ίδια η τεχνική της κλωνοποίησης εγκυμονεί κινδύνους, γιατί απαιτεί  λεπτούς χειρισμούς και αυξάνει αφενός την πιθανότητα εμφάνισης βλαβών στο DΝΑ και αφετέρου καθιστά τον κλώνο ευπαθή σε διάφορες ασθένειες.

- Η τεχνητή παρέμβαση της κλωνοποίησης θα εισβάλει με βίαιο τρόπο στη φύση, με καταστροφικές συνέπειες για οποιαδήποτε μορφή ζωής. Είναι ενδεχόμενη η εξάλειψη της ποικιλομορφίας και της βιοποικιλότητας στη φύση, με συνέπεια τη δημιουργία ενός κόσμου επιρρεπή στην εξαφάνιση λόγω της ομοιομορφίας που θα επιβάλει η κλωνοποίηση.


- Πολλοί επιστήμονες θεωρούν την κλωνοποίηση παράνομη και ανήθικη χωρίς καμιά πρακτική χρησιμότητα. Ισχυρίζονται ότι η κλωνοποίηση, ακόμη κι αν επιτευχθεί, δε θα εξασφαλίσει την παραγωγή κλώνων πανομοιότυπων με το δότη. Ο άνθρωπος δεν αποτελεί μόνο την εικόνα των γονιδίων, αλλά είναι μια σύνθετη οντότητα που διαμορφώνεται και με τις επιρροές που δέχεται από το περιβάλλον.

- Μια πιθανή μαζική παραγωγή πανομοιότυπων γενετικά αντιγράφων (κλώνων) θα προκαλέσει την κατάρρευση πολλών παραδοσιακών αξιών που οδήγησαν την ανθρωπότητα στο σύγχρονο πολιτισμό.

- Η προσέγγιση της βιολογικής αυτογνωσίας μέσα από τις ερευνητικές προσπάθειες που σχετίζονται με την κλωνοποίηση, συνιστά επέμβαση στα μυστικά της ζωής.
- Ενδέχεται, με το πρόσχημα της ευγονικής, της γενετικής δηλαδή βελτίωσης, να επιδιωχθεί η μαζική αναπαραγωγή πειθήνιων και υπάκουων ατόμων, απόλυτα προσαρμοσμένων στις επιταγές του συστήματος.
- Η κατανάλωση πιθανά επιβλαβών τροποποιημένων τροφών, διαταράσσει το οικοσύστημα από την εισαγωγή τροποποιημένων οργανισμών.

- Ένας κακός χειρισμός μπορεί να οδηγήσει σε βιολογικό λάθος, με συνέπεια την πιθανότητα τερατογέννησης, ενώ νέες ασθένειες μπορεί να μολύνουν ολόκληρους πληθυσμούς.

- Η «γενετοκρατία» θα αντικαταστήσει την αξιοκρατία.

Πρόκληση προβλημάτων ηθικής φύσης:

- Χρησιμοποίηση του ανθρώπου από τον άνθρωπο

- Απώλεια της μοναδικότητας και της ελευθερίας του ανθρώπου με τη σκόπιμη δημιουργία ανθρώπων με υψηλό ή χαμηλό δείκτη νοημοσύνης (τάξη αρχόντων και τάξη υπηρετών)

- Δημιουργία ανθρώπινων κλώνων, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν τα όργανα τους για μεταμοσχεύσεις

-  Αναβίωση ενός απάνθρωπου ρατσισμού που θα επιβάλει ένας «ισχυρός» κλώνος

[Παρακολουθήστε τώρα τα επιχειρήματα της επιστήμης και της θρησκείας για την κλωνοποίηση και βγάλ'τε τα δικά σας συμπεράσματα, αν βέβαια μπορείτε...]

 Για περισσότερες πληροφορίες μπείτε στις παρακάτω ιστοσελίδες:
 http://www.tovima.gr/culture/article/?aid=86300 

(9 ερωτήσεις και οι απαντήσεις του από τον καθηγητή Γενετικής Στ. Αλαχιώτη)

http://www.chemist.gr/2011/07/5700/ (Το χρονικό της κλωνοποίησης)

 http://www.naftemporiki.gr/story/627763/klonopoiisi-eksafanismenon-eidon

 http://www.ivf.gr/pressroom_12.html

 http://www.kathimerini.gr/359759/article/epikairothta/ellada/anaparagwgikh-klwnopoihsh


Το ζήτημα της κλωνοποίησης και γενικότερα της προόδου της γενετικής έχει απασχολήσει και συγγραφείς, μουσικούς, σκηνοθέτες.
Διαβάστε, αν σας αρέσει η περιπέτεια το: Η κλωνοποίηση του Χριστού του Σενές Πήτερ (2003)
Υπόθεση:
Ο Μαξ Τρέιν πέρασε πολλά στη ζωή του. Αυτά που του επιφύλασσε η μοίρα όμως, δεν μπορούσε καν να τα φανταστεί. Μέσα σε μια ξεχασμένη σπηλιά κοντά στην Ιερουσαλήμ, ο Μαξ ανακαλύπτει εντελώς τυχαία ένα σταυρό που όπως όλα μαρτυρούν πρόκειται για το σταυρό πάνω στον οποίο θανατώθηκε ο Ιησούς Χριστός, πριν από πάνω από δύο χιλιάδες χρόνια.Ο Μαξ είναι ένας κορυφαίος επιστήμονας με ειδικότητα στη γενετική. Πριν δώδεκα περίπου χρόνια βρισκόταν στο απόγειο της καριέρας του σαν γενετιστής, όταν δολοφονήθηκαν άγρια η γυναίκα του και η μόλις τεσσάρων χρονών αυτιστική του κορούλα. Από τότε έχασε κάθε ενδιαφέρον για τη ζωή ενώ η πίστη του στο Θεό είχε σχεδόν εξαφανιστεί. Μέχρι τη στιγμή που ανακαλύπτει τον σταυρό του Ιησού στους Αγίους Τόπους. Οι φίλοι του δολοφονούνται επί τόπου και ο Μαξ μόλις που καταφέρνει να αποδράσει από το Ισραήλ. Κάποιος τον κυνηγά. Κάποιος που όχι μόνο θέλει να πάρει από αυτόν τα σημαντικά του ευρήματα, αλλά θέλει να τον σκοτώσει. Ο Μαξ κρατάει ίσως στα χέρια του το μέλλον της ανθρωπότητας. Πάνω στο ξύλο του σταυρού και τα καρφιά με τα οποία είχαν καρφώσει τον Χριστό, υπήρχαν ίχνη αίματος και τρίχες. Χρησιμοποιώντας τα ευρήματα και την μακρόχρονη πείρα του στη γενετική, ο Αμερικάνος ερευνητής θα μπορούσε να κλωνοποιήσει τον Χριστό... Μήπως αυτή θα ήταν η Δευτέρα Παρουσία; Μήπως ο Χριστός θα επέστρεφε στη γη με αυτόν τον τρόπο; Κλωνοποιημένος...; 
Επίσης,  το: Η κλωνοποίηση του Ιησού του  Beauseigneur, James, εκδόσεις Κοχλίας (2005) σε δύο τόμους

Υπόθεση 1ου τόμου με τίτλο "Κατ'εικόνα":  Ο δημοσιογράφος Ντέκερ και ο καθηγητής Γκούντμαν συμμετέχουν σε μια ερευνητική ομάδα που ασχολείται με τη Σινδόνη του Τορίνου...
Ένα εκπληκτικό μυστικό αποκαλύπτεται: Η Σινδόνη περιείχε δείγματα ανθρώπινης επιδερμίδας, πλήρη κύτταρα DNA ζωντανά, άφθαρτα και άτρωτα!
Ένα μυστικό πειραματικό πρόγραμμα τίθεται σε εφαρμογή... Μια σειρά από καταστροφές πλήττουν τον πλανήτη...
Τα Ηνωμένα Έθνη γίνονται κυρίαρχη παγκόσμια αρχή...
Ο Ντέκερ μεγαλώνει τον ανιψιό του μακαρίτη Χάρι Γκούντμαν, τον Κρίστοφερ. Μόνο ο Ντέκερ γνωρίζει την αλήθεια για το παιδί. Ο Κρίστοφερ έχει κλωνοποιηθεί από κύτταρα της Σινδόνης. Έχει υπερφυσικές δυνάμεις, προφητικά οράματα, μνήμες της προηγούμενης ζωής του πριν από δύο χιλιάδες χρόνια... και βαθιά επιθυμία να οδηγήσει τον κόσμο σ' ένα καλύτερο μέλλον.
Αλλά ποιος είναι και τι είναι ο Κρίστοφερ; (πηγή:
http://www.e-shop.gr/i-klonopoiisi-toy-iisoy-tomos-1-kat-eikona-p-BKS.0548092)


Υπόθεση 2ου τόμου με τίτλο "Η γέννηση μιας εποχής":
«Πριν από τρεισήμισι μέρες» συνέχισε ο Κρίστοφερ «ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών και όλης της ανθρωπότητας, ένας οπαδός του Ιωάννη και του Κοέν, καθώς και της οργάνωσής τους Koum Damah Patar, με πυροβόλησε στο κεφάλι και με σκότωσε. Πριν από δώδεκα ώρες, πάλι ενώπιον ολόκληρου του πλανήτη, αναστήθηκα εκ νεκρών! Όμως η ανάστασή μου δεν είναι μια προσωπική νίκη επί του θανάτου, αλλά το σύμβολο της νίκης της ίδιας της ανθρωπότητας. Η ανάστασή μου, η απελευθέρωσή μου από τα δεσμά του θανάτου, συνέβη γιατί έχει έρθει ο καιρός να σπάσει η ανθρωπότητα τις αλυσίδες της και να διεκδικήσει με αξιώσεις το λαμπρό μέλλον που την περιμένει».
Η συναρπαστική συνέχεια της ιστορίας του Κρίστοφερ, ο οποίος έχει κλωνοποιηθεί από κύτταρα της Σινδόνης, έχει υπερφυσικές δυνάμεις, προφητικά οράματα, μνήμες της προηγούμενης ζωής του πριν από δύο χιλιάδες χρόνια... και βαθιά επιθυμία να οδηγήσει τον κόσμο σ' ένα καλύτερο μέλλον.(πηγή:http://www.plus4u.gr/h-klwnopoihsh-toy-ihsoy-tomos-2-h-gennhsh-mias-epoxhs/108048212-108048212/p)

 Δείτε επίσης τις σχετικές με το θέμα ταινίες:

1.Το Νησί The Island (Περιπέτεια 2005)

Αμερικανική ταινία, σκηνοθεσία Μάικλ Μπέι με τους: Γιούαν ΜακΓκρέγκορ, Σκάρλετ Γιόχανσον, Σον Μπιν

2.THE LUCIFER COMPLEX (1978) (ΗΠΑ) (Υπόθεση: Ένας κατάσκοπος αποκαλύπτει συνομωσία κατά την οποία σχεδιάζεται η επάνοδος των Ναζί στη Γη με τη χρήση τεχνολογιών κλωνοποίησης).
ΣκηνοθεσίαKenneth Hartford, David L. Hewitt
ΗθοποιοίRobert Vaughn, Merrie Lynn Ross, Keenan Wynn, Aldo Ray, William Lanning, Ross Durfee, Victoria Carroll
















3. Γκάτακα [Gattaca - Άντριου Νίκολ, 1997]  
Υπόθεση: Στο εγγύς μέλλον όσοι γεννιούνται έπειτα από παρέμβαση γενετιστών αποτελούν την ελίτ της κοινωνίας. Τα "παιδιά της αγάπης", όπως αποκαλούνται οι υπόλοιποι, ζουν στο περιθώριο. Από παραξενιά της τύχης, ένας νεαρός με προβλήματα υγείας παίρνει την ταυτότητα ενός σακατεμένου αθλητή και προσλαμβάνεται ως επιστήμονας στην εταιρεία Γκάτακα. Όμως, ο φόνος ενός καθηγητή θέτει σε κίνδυνο το μυστικό του.
ΠΑΙΖΟΥΝ: Ίθαν Χοκ, Ούμα Θέρμαν, Τζουντ Λο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου