Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου 2015

Μπέρτολτ Μπρέχτ

ΜΠΕΡΤΟΛΤ ΜΠΡΕΧΤ

Κορυφαίος  γερμανός δραματουργός, θεατρικός συγγραφέας, σκηνοθέτης και ποιητής, κατά πολλούς ο πατέρας του σύγχρονου θεάτρου.
Γεννήθηκε στο Άουγκσμπουργκ της Βαυαρίας στις 10/2/1898.
Σπούδασε ιατρική και στη διάρκεια του Α΄παγκόσμιου πολέμου υπηρέτησε ως νοσοκόμος.
Την περίοδο αυτή ξεκινά να γράφει ποιήματα και θεατρικά κείμενα.
Από το 1919 και εξής θα έρθει σε επαφή με την κομμουνιστική ιδεολογία ενθουσιαμένος από τις κατακτήσεις της Ρωσικής Επανάστασης. Ο ίδιος σημειώνει: «Ήμουν είκοσι ετών όταν είδα τη λάμψη της μεγάλης πυρκαγιάς της Ρώσικης Επανάστασης» και το 1923 θα φοιτήσει στη Μαρξιστική Εργατική Σχολή.
Το 1923 θα εργαστεί και ως βοηθός σκηνοθέτη στο θέατρο του Βερολίνου.
Με την άνοδο του Ναζισμού στη Γερμανία αναγκάζεται να αυτοεξοριστεί στη Δανία, στη Φινλανδία και στις ΗΠΑ, ενώ απαγορεύεται η κυκλοφορία των γραπτών του και τα έργα του σταματούν να παίζονται στη γερμανία.
Μετά τη λήξη του Β΄παγκόσμιου πολέμου θα επιστρέψει στη Λαϊκή Δημοκρατία της Γερμανίας μαζί με τη δεύτερη σύζυγό του Χελένε Βάιγκελ, ηθοποιό (η πρώτη σύζυγός του ήταν η τραγουδίστρια της όπερας Μαριάν Ζοφ).
14/8/1956 ο Μπρεχτ θα φύγει από τη ζωή προδομένος από την καρδιά του αφήνοντας πίσω ένα τεράστιο έργο από θεατρικά κείμενα, ποιήματα και ένα θέατρο διαφορετικό, ένα... "Επικό" θέατρο, μακριά από τις συμβάσεις του θεάτρου της ψευδαίσθησης, ένα θέατρο όπου ο η σκηνή είναι ο χώρος όπου ο συγγραφέας αφηγείται δραματικά γεγονότα και όχι ο χώρος όπου εκτυλίσσεται η δράση, ενώ ο θεατής θα πρέπει να στέκεται κριτικά απέναντι σ'αυτό που βλέπει, να διαμορφώνει άποψη και όχι να συμμετέχει συναισθηματικά παρασυρόμενος από τους ηθοποιούς.

Για το επικό θέατρο και την τεχνική της αποστασιοποίησης δείτε τo παρακάτω video και ακούστε μαζί και το τραγούδι "Για το φτωχό Β.Β"(εγώ ο Μπέτολτ Μπρεχτ) από το Θάνο Μικρούτσικο:
 

Έργα  Μπρεχτ:

Όλα τα έργα του Μπρεχτ έχουν κοινωνικό περιεχόμενο και πολιτικούς στόχους. 
"Τα έργα του επαναστατικά, αντιεξουσιαστικά. Οι χαρακτήρες του ανθρώπινοι σχοινοβατούν ανάμεσα στην φωτεινή και τη σκοτεινή πλευρά τους, μέσα σε σενάρια που δεν αφήνουν εκτός τη διδαχή και τα μηνύματα". (πηγή: Ο Μπέρτολτ Μπρεχτ του ανθρώπινου - στρατευμένου θεάτρου)
 ΘΕΑΤΡΟ
 1) "Η όπερα της πεντάρας", 1928, (διασκευή της "όπερας των ζητιάνων", αγγλικού έργου του 189ου αι.), μιούζικαλ, σε στίχους Μπρεχτ και μουσική Κουρτ Βάιλ.
Ανάμεσα στα έτη 1937 και 1945, έγραψε τα σπουδαιότερα έργα του:
2) «Η Ζωή του Γαλιλαίου» (1937-39), 
3)«Μάνα Κουράγιο» (1936-39),
4) "Τρόμος και αθλιότητα του τρίτου ράιχ"
[Ο Μπρεχτ μας μεταφέρει στα χρόνια πριν τον Β' Π. Πόλεμο, στα "έργα και τις ημέρες" των ναζί. Πριν τον "εξωτερικό εχθρό" οι ναζί πολέμησαν, τρομοκράτησαν και εξόντωσαν τον "εσωτερικό", αρχικά τους Εβραίους, και μετά το εργατικό και το λαϊκό κίνημα της Γερμανίας. Ο "Τρόμος και Αθλιότητα του Τρίτου Ράιχ", περιλαμβάνει είκοσι τέσσερα μονόπρακτα, που έγραψε ο Μπρεχτ εξόριστος στην περίοδο 1935 - 1939.
Το υλικό το άντλησε μέσα από ανθρώπινες μαρτυρίες, όπως αυτές παρουσιάστηκαν στις εφημερίδες της εποχής μεταξύ του 1933 και του 1938, όταν η ναζιστική φρικαλεότητα δεν είχε ακόμα ξεσπάσει.
Το κείμενο είναι χωρισμένο σε επεισόδια, γιατί ο Μπρεχτ πίστευε ότι ο μύθος πρέπει να παρουσιάζεται κομμάτι - κομμάτι. Σίγουρα αυτό το έργο είναι επίκαιρο όσο ποτέ άλλοτε αν και, γενικά, τα έργα του Μπρεχτ είναι ένα μάθημα ζωής. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου από τις εκδόσεις Πολιτεία)]
--------------------------

 
4) «Ο καλός άνθρωπος του Σετσουάν» (1935-41), 
5)«Τα Οράματα της Σιμόν Μασάρ» (1940-43), 
6)«Ο Σβέικ στο Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο»(1942-43), 
7)«Η ιδιωτική ζωή της κυρίαρχης φυλής» (1944) και 
8)«Καυκασιανός Κύκλος με την Κιμωλία»(1943-45).


ΠΟΙΗΣΗ
 Η ποίηση αποτελεί μεγάλο κομμάτι του συγγραφικού του έργου καθώς ο Μπέρτολτ Μπρεχτ έγραψε εκατοντάδες ποιήματα. Ανάμεσα στα πιο γνωστά: «Άκουσα πως τίποτα δε θέλετε να μάθετε», «Εγκώμιο στη μάθηση», «Γερμανικό εγχειρίδιο πολέμου», «Ποτέ δε σε είχα αγαπήσει τόσο πολύ», «Απώλεια ενός πολύτιμου ανθρώπου», «Εγκώμιο στον Κομμουνισμό».

---------------------
Για σας που θέλετε να διαβάσετε ή να ακούσετε και να μάθετε περισσότερα για το Μπρέχτ προτείνω τους παρακάτω συνδέσμους:
2. Στίχους των μελοποιημένων τραγουδιών του Μπρεχτ θα βρείτε εδώ.
3. Μια πολύ ωραία ανάρτηση της συναδέλφου Άννας Αγγελοπούλου για το Μπρεχτ με στίχους από ποιήματά του δείτε εδώ.
5.Στίχοι ποιημάτων εδώ 
6.Αποφθέγματα του Μπρεχτ διαβάστε εδώ και εδώ  

Ακούστε και κάποια τραγούδια σε στίχους Μπρεχτ: 





Και ένα πολύ ωραίο κείμενο του Μπρεχτ ντυμένο με εικόνες:
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου